ZVUČI LUDO, ALI DJELUJE: Znate li šta treba napraviti kada vas uhvati grč? Zaustavite ga jednim trikom ZAUVIJEK!

Zdrav život
ZVUČI LUDO, ALI DJELUJE: Znate li šta treba napraviti kada vas uhvati grč? Zaustavite ga jednim trikom ZAUVIJEK!
Grčevi u mišićima, ta iznenadna i jaka bol koja vas je znala probuditi usred noći više vam neće izazivati strah! Uz ovaj trik spriječit ćete pojavu grča i konačno moći otići na poćinak bez straha.

Grčevi u mišićima, ta iznenadna i jaka bol koja vas je znala probuditi usred noći više vam neće izazivati strah! Uz ovaj trik spriječit ćete pojavu grča i konačno moći otići na poćinak bez straha.

Događaju se kada živci koji nose signale u naše mišiće ispale previše poruka odjednom. To uzrokuje grčenje mišića na nezgodan način, što zna biti vrlo bolno. Grčevi se najčešće događaju kad dugo sjedite ili ležite i učestaliji su u ljetnim mjesecima. Tada su u tijelu povišene razine vitamina D, zahvaljujući povećanoj izloženosti sunčevoj svjetlosti.

Pomoći će vam i stavljanje toplih obloga da spazam popusti ili tuširanje toplom vodom, lagana masaža zahvaćenog mišića, a kako bi spriječili njihovu pojavu unosite i namirnice bogate kalijem i magnezijem.

Srećom, grčevi su potpuno bezopasni. U rijetkim slučajevima takvi grčevi mogu biti indikatori ALS-a, poznat još pod imenom Lou Gerigova bolest.

GRČ U NOZI
Ako imate grč u nozi možete pokušati sljedeće: Ustanite, a ako je moguće – šetajte.

GRČ U STOPALU
Rukom podignite i povucite sebi prste stopala koje je u boli. Kad bol počne popuštati, povucite k sebi i cijelo stopalo. Tako ćete istegnuti mišiće koji se grče.

Dok sjedite, izravnajte nogu i istežite stopalo prema koljenima. Možete iskoristiti i ručnik, tako da ga stavite preko vašeg stopala i povlačite oba kraja lagano prema koljenu.

GRČ U LISTU
Rukom povucite sebi stopalo noge koja se grči tako da koljeno savijete i odignete od podloge. Na taj način se vlakna mišića lista počnu istezati. U trenutku kad vas noću probudi bolni grč, možete i gurnuti taban u zid, ili ogradu kreveta. Važno je da se list izduži. Naknadno opružite cijelu nogu, pa u tom položaju sačekajte da se situacija vrati u normalu.

GRČ U PREDNJEM DIJELU NATKOLJENICE
U potrbušnom položaju vucite petu prema stražnjici. U prednjem natkoljenom mišiću će odmah nastupiti olakšanje.

GRČ U STRAŽNJEM DIJELU NATKOLJENICE
Zauzmite sjedeći položaj pruženih nogu ili barem one u kojoj je grč. Nagnite se unaprijed i pokušajte dotaknuti nožne prste. Nemojte savijati koljena! U pitanju je klasično istezanje lože koje će vam istog trena pomoći.

grc1

SPRIJEČITE GRČEVE
Svaku večer, prije spavanja treba rastegnuti mišiće, razgibati zglobove i tetive. Vježbe za rastezanje nogu dovoljno je raditi samo tri minute prije odlaska u krevet. Ukoliko grč ipak zgrabi vaše noge u noći, potrebno je samo ponoviti vježbe za rastezanje,prenosi Dnevno.rs.

Uobičajena reakcija, skočiti iz kreveta i prošetati malo po sobi, također pomaže, jer smanjuje napetost.

Ukoliko ni to nije pomoglo, sjetite se odakle je problem krenuo i nastojte se smiriti. Lezite ili sjednite, svejedno, hodajte ako vam je tako lakše, ali prije svega se opustite. Nastojte poslati poruku iz mozga u vlastite noge da se opuste. Zvuči otkačeno, ali pali.
 

Ne propustite