VUI – 202012/01: Šta znamo o novoj varijanti koronavirusa koja se počela brzo širiti? Doveo ju je očekivani evolucijski diktat, ali to možda nisu nužno loše vijesti

Svijet
VUI – 202012/01: Šta znamo o novoj varijanti koronavirusa koja se počela brzo širiti? Doveo ju je očekivani evolucijski diktat, ali to možda nisu nužno loše vijesti
Virusi se šire i mutiraju, stoga svakako ne čudi da povremeno mutira i ovaj koronavirus (SARS-CoV-2). Za virus poput ovog imalo bi "smisla" mutirati - činjenica jest da je poharao već popriličan broj ljudi, a ovi koji mu još nisu poslužili kao "domaćin" se sve više i više čuvaju (restriktivne mjere, lockdown...). U evolucijskom procesu ovom virusu je u interesu mutirati na način da postane zarazniji, odnosno da se lakše prenosi. U pojednostavljnom prikazu - ako mu je do sad trebala recimo blizina manja od 2 metra da bi prešao s čovjeka na čovjeka, pokušat će si je povećati na 3 metra kako bi "zahvatio" što veći broj ljudi.

Virusi se šire i mutiraju, stoga svakako ne čudi da povremeno mutira i ovaj koronavirus (SARS-CoV-2). Za virus poput ovog imalo bi "smisla" mutirati - činjenica jest da je poharao već popriličan broj ljudi, a ovi koji mu još nisu poslužili kao "domaćin" se sve više i više čuvaju (restriktivne mjere, lockdown...). U evolucijskom procesu ovom virusu je u interesu mutirati na način da postane zarazniji, odnosno da se lakše prenosi. U pojednostavljnom prikazu - ako mu je do sad trebala recimo blizina manja od 2 metra da bi prešao s čovjeka na čovjeka, pokušat će si je povećati na 3 metra kako bi "zahvatio" što veći broj ljudi.

Naravno, ovdje čisto bizarne ilustracije radi pričamo o virusu kao o kakvom inteligentnom biću, što virus svakako nije, ali evolucija je moćna pojava koje ne napreduje nužno "inteligentno", ali prirodna selekcija još je i moćniji alat u njenom arsenalu. Pogledajmo to na ovaj način. SARS-CoV-2 je RNA virus i oni mutiraju i mijenjaju se, to je očekivano. Te mutacije mogu ići na razne strane. Štoviše, znamo da je ovaj virus od prve pojave 2019. do danas već više puta mutirao. No, sada se pak posebno ističe jedna mutacija, ona koja je nedavno pronađena u Engleskoj te joj dat naziv "VUI – 202012/01". U ovom nazivu VUI stoji za "variant under investigation" (varijanta pod istragom), 202012 se odnosi na prosinac 2020. godine, a ovaj zadnji "/01" označava da je riječ o prvoj varijanti pod istragom u ovom vremenskom segmentu.

Zašto je VUI – 202012/01 u fokusu pažnje i zašto zbog ove varijacije virusa Britanija hitno poduzima strože mjere (a jedna Nizozemska je zabranila letove prema Britaniji do kraja ove godine)? Kako smo i rekli, virus može mutirati na razne načine, ali u suštini glavna karakteristika koja se mijenja je ona koja se odnosi na njegovu zaraznost. Drugim riječima - ako mutacija dovodi do manje mogućnosti širenja ta varijanta virusa brzo će nestati, možda nećemo ni čuti za nju. Ali ako pak mutacija dovede do toga da se virus odjednom širi brže onda to postaje bitna stvar.

Nažalost, sudeći prema prvim analizama, VUI – 202012/01 se širi brže, a možda čak i dosta brže od "uobičajenog" koronavirusa koji je harao do sada. Što to znači u praksi? Dodatne probleme oko zaustavljanja istog, strože mjere, stroži lockdown...

Naravno, svaka medijska objava o "mutaciji virusa" može izazvati popriličnu paniku, nelagodu i strah, no po svemu sudeći za to nema potrebe. Za sad nema nikakve naznake da bi ova nova varijacija virusa mogla biti teža ili smrtonosnija od dosadašnje. Razlika je, čini se, isključivo u činjenici da se nova varijacija širi brže.

Bilo kakvu paniku i strah u ovim dugim zimskim mjesecima koji su pred nama svakako bi trebalo izbjegavati. S druge strane ne bi iznenadilo da neki smatraju da je "malo panike" dobro za opće dobro pošto će zasigurno povećati postotak onih koji će biti spremni cijepiti se nakon što cjepivo postane dostupno (a ako postotak bude dovoljno visok vlasti će moći izbjeći "neugodnu situaciju" da moraju svoje građane cijepiti silom).

Kad već spominjemo cjepivo, hoće li cjepiva koja dolaze biti učinkovita i protiv ove nove varijacije virusa? Trebala bi biti. Mutacija se odnosi na "pik" kojime se sam virus probija u ljudsku stanicu, a cjepiva su rađena na način da unaprijed obuhvate jedan određen raspon i potencijalnih promjena na virusu. Ipak, ako se uoči da virus mutira i dalje, možda ćemo na kraju imati situaciju kao što imamo i sa sezonskom gripom gdje se cjepiva stalno moraju dorađivati za postojeće promjene.

Čitajući medijske izvore uočava se pomalo pesimističan ton onih koji pripremaju izvještaje o ovoj novoj varijanti pa tako na mnogim mjestima možemo čitati o tome kako se stručnjaci "nadaju da ova nova varijanta neće biti smrtonosnija". Ono što je pritom zanimljivo je to da nitko ne spominje nadanja da će virus mutacijom možda baš postati manje opasan. Naime, u nekim situacijama upravo je to slučaj. Uzmimo recimo virus MERS (Bliskoistočni respiratorni sindrom) - on je također koronavirus, ali poprilično smrtonosan koronavirus (oko 35% potvrđenih zaraženih je preminulo, no stvarna smrtnost mogla bi ipak biti manja ako uzmemo u obzir da sigurno ima i lakših oblika oboljenja MERS-om koja nisu zabilježena). "Dobra" strana MERS-a? Slabo se širi.

Postoji li korelacija između mogućnosti širenja i težine oboljenja? Da, virusi često mutiraju na način da postaju zarazniji, ali i manje opasni (smrtonosniji). To je svakako scenarij koji bi bio dobar i to je scenarij kojem ćemo najvjerojatnije i svjedočiti u daljnjem razvoju ovog koronavirusa.

Je li moguće da se to već i događa? Ako pogledamo primjerice Italiju, koja je među najsnažnije pogođena u prvom valu kad je isti stigao u Europu. Broj dnevno zaraženih danas (u drugom valu) je oko 5 do 6 puta veći nego u proljeće, ali je broj mrtvih dnevno otprilike isti. Znači li to da je virus već sad oslabio? Ne nužno iako ni takvu pozitivnu mogućnost ne bi trebalo odbaciti. Ovo smanjenje broja mrtvih u odnosu na broj zaraženih najvjerojatanije možemo pripisati boljem načinu liječenja oboljelih (proljeće je bilo poprilično kaotično što se tiče svega pa tako i tretmana).

Može li se pak dogoditi ona najgora kombinacija - da virus postane zarazniji i smrtonosniji u isto vrijeme? Šanse za to su iznimno male. Bilo bi neodgovorno reći da je nemoguće, jer očito da je u svijetu evolucije sve moguće, a toliko toga tek moramo naučiti o načinima kako virusi djeluju.

Ali ako virusi stalno mutiraju, zašto se onda VUI – 202012/01 uopće spominje? Iz nekoliko razloga. Kao prvo, potvrđeno je da se ova varijanta širi znatno brže od drugih (prema nekim prvim procjenama virus se širi čak i do 70% brže, ali te brojke će se trebati dodatno potvrditi). Već to samo po sebi je bitna stvar i informacija zbog koje će se možda morati prilagoditi postojeće mjere. No, postoji i nešto drugo - ova varijanta ima čak 17 mutacija koje određuju njezin oblik. To je pomalo neočekivano. Brojne te mutacije su već viđene i ranije kod drugih virusa, no vidjeti toliko mutacija na samo jednom virusu je neuobičajeno.

Gdje se nova varijanta nalazi? Do 13. prosinca je potvrđeno 1108 slučajeva na prostoru Britanije, većinom u južnoj Engleskoj, ali virus je detektiran i u Walesu i Škotskoj. Zbog širenja ove nove varijante virusa britanske vlasti već su donijele hitnu odluku o znatnom jačanju lockdowna.

Ipak, sve to nisu razlozi za paniku, već samo za oprez. Valja imati na umu, istaknimo to još jednom, kako je normalna stvar da virus mutira - samo ovaj koronavirus do srpnja je već mutirao više od 12,000 puta! Dakle, mutacije su stalno prisutne, danas ih definitivno ima još i puno više. Mnoge se dogode i nestanu jer jednostavno evolucijski nisu "baždarene" za daljnje širenje. Ali VUI – 202012/01 očito jest i zato je sad u fokusu pažnje.

Iduća bitna informacija koju čekamo su rezultati cijepljenja, odnosno da se vidi koliko su postojeća cjepiva jaka u otporu prema varijacijama koronavirusa. Dakako, ne treba uopće spominjati da bi bilo vrlo "neugodno" saznati da cjepivo ne djeluje protiv nove varijacije koronavirusa, odnosno da je virus već "pronašao" način kako da izbjegne čovjekovu ofenzivu u vidu kreacije cjepiva.

U svakom slučaju "borba" se nastavlja, a po svemu sudeći potrajat će i duboko unutar 2021. godine. U međuvremenu čovjek će raditi ono što zna i može, kreirati cjepiva i distancu, a virus će mutirati i razvijati se prema vlastitoj "evolucijskoj agendi". No, kako smo i spomenuli, to možda nisu loše vijesti - jer virus možda evoluira na način da postane super-prijenosan, ali i znatno manje opasan.

Ne propustite