Drvo limuna

Zdrav život
Drvo limuna
Uzgajanje limuna iz kopšice je jako zanimljivo, osobito djeci, koja poslije popijene limunade mogu pratiti razvoj biljke. Iako limun počinje cvjetati kao vrlo mlada biljka, plodove će donijeti tek nakon nekoliko godina. Neka vas to ne obeshrabri jer ćete u međuvremenu imati lijep i mirisan ukras u kući ili dvorištu. Na isti način možete posadite sjemenke drugih agruma, poput naranče ili mandarine. Limun voli meku i mlaku vodu, pa je najbolje da ga zalijevate kišnicom. Osjetljiv je na lisnate, štitaste i vunaste uši, pa povremeno provjerite jesu li biljke zdrave. Ako se uši pojave, drvo odmah istuširajte, a potom se u poljoprivrednoj apoteci raspitajte koje sredstvo je najpogodnije za njihovo uništavanje. Najbolje je da sredstvo primijeniti kad se pojave lisne uši, odnosno čim primijetite prve kolonije. Liječenje biljke ide sporije ako listovi počnu se kovrče.


Uzgajanje limuna iz kopšice je jako zanimljivo, osobito djeci, koja poslije popijene limunade mogu pratiti razvoj biljke. Iako limun počinje cvjetati kao vrlo mlada biljka, plodove će donijeti tek nakon nekoliko godina. Neka vas to ne obeshrabri jer ćete u međuvremenu imati lijep i mirisan ukras u kući ili dvorištu. Na isti način možete posadite sjemenke drugih agruma, poput naranče ili mandarine.
Limun voli meku i mlaku vodu, pa je najbolje da ga zalijevate kišnicom. Osjetljiv je na lisnate, štitaste i vunaste uši, pa povremeno provjerite jesu li biljke zdrave. Ako se uši pojave, drvo odmah istuširajte, a potom se u poljoprivrednoj apoteci raspitajte koje sredstvo je najpogodnije za njihovo uništavanje.
Najbolje je da sredstvo primijeniti kad se pojave lisne uši, odnosno čim primijetite prve kolonije. Liječenje biljke ide sporije ako listovi počnu se kovrče.

Kako posaditi drvo limuna:

1. Izrežite limun, povadite sjemenke i ostavite ih da se osuše. Klijanje je uspješnije kada se sjemenke rashlade, pa ih ostavite da odstoje u hladnjaku, najbolje u ladici za povrće jer je u njima temperatura oko pet stupnjeva.

2. Nakon dva tjedna izvadite sjemenke, tada su spremne za sadnju. Manju plastičnu saksiju napunite supstratom i posadite nekoliko košpica na dubini od 1 cm. Zalijte i stavite saksiju na toplo mjesto. Redovito zalijevajte pazeći da supstrat uvijek bude vlažan, a temperatura od 21 do 25 stupnjeva. Sadnice trebaju biti na vrlo svijetlom mjestu.

3. Nakon dvije-tri tjedna biljčica će se pojaviti iznad površine, a kad mladice lijepo uznapreduju, izvadite ih iz saksije i pažljivo im rastresite korjenčiće. Presadite svaku mladicu u posebnu saksiju sa humusnom zemljom.

4. Stavite saksije na sunčano mjesto i redovito zalijevajte biljke. Preko zime ih držite u svijetloj, hladnijoj prostoriji pazeći da se ne smrznu, a ljeti ih iznesite i ostavite vani do početka jeseni, obavezno prije prvih jutarnjih mrazeva.

Ne propustite