DOKTORICA TVRDI: U Aziji ima još koronavirusa koji već sad mogu prijeći na ljude

Aktuelno
DOKTORICA TVRDI: U Aziji ima još koronavirusa koji već sad mogu prijeći na ljude
.

Šišmiši u pograničnim regijama južne i jugozapadne Kine nose još neke koronaviruse koji već sad imaju sposobnost prelaska na ljude, rekla je istaknuta kineska znanstvenica, piše Guardian, a prenosi jutarnji.hr.

Doktorica Shi Zhengli s Instituta za virologiju Wuhan rekla je da ovi virusi, uključujući bliske rođake virusa SARS-CoV-2, koji uzrokuje COVID-19, vjerojatno kruže u prirodi i izvan Kine.

"Ne bismo ih trebali tražiti samo u Kini, već i u zemljama južne Azije", rekla je Shi kojoj je nadimak "Žena-šišmiš" jer njezina istraživačka skupina proučava koronaviruse kod šišmiša.

Njezini komentari, izrečeni na webinaru koji su organizirale francuske medicinske i veterinarske akademije, stižu u trenutku dok se dva međunarodna tima - jedan koji koordinira Svjetska zdravstvena organizacija, a drugi koji je osnovao medicinski časopis Lancet - pripremaju za istraživanje podrijetla pandemije, godinu nakon što je službeno započela.

No ti su napori postali jako politizirani. SAD i Kina međusobno se optužuju da su izvor pandemije dok njihov trgovinski rat ne jenjava. Druge zemlje, uključujući Indiju, također su imenovane kao mogući izvori.

Laboratorij doktorice Shi optužen je da je uzrok slučajnog curenja virusa početkom godine. No dokazi koji podupiru optužbu ne postoje i sama doktorica Shi te je optužbe snažno negirala.

Važno je naglasiti da virologinja nije sugerirala da bi Kinu trebalo izuzeti iz istrage, već samo da bi te istrage trebale ići i dalje od Kine, što će se svakako i dogoditi.

Smatra se da su šišmiši prirodni rezervoar za virus SARS-CoV-2, a premda je rekla da je virus najvjerojatnije prešao na neku drugu životinju prije nego što je stigao do ljudi, ta životinja (srednji domaćin) još uvijek nije identificirana.

Također je nejasno koliko je dugo virus mogao cirkulirati u toj životinji ili u ljudima prije nego što je otkriven krajem prošle godine: Shi je rekla da je virus mogao biti u jednom ili drugom domaćinu "vrlo dugo vremena".

(Radio Sarajevo)

Ne propustite