JUČER JE OŠTRO OSUDILA NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI: A evo šta je poručila večeras

Aktuelno
JUČER JE OŠTRO OSUDILA NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI: A evo šta je poručila večeras
.

Gost večeras na FACE televiziji bila je Kenana Strujić-Harbić, zastupnica Bošnjačke stranke u Skupštini Crne Gore, koja je tokom jučerašnje sjednice oštro odgovorila na vrijeđanje manjina, ali i na negiranje genocida u Srebrenici.

"Prva stvar koju ću da kažem u ovom Domu, riječ Srebrenica kod muslimana Bošnjaka, ne samo u Crnoj Gori, već u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, gdje egzistiraju Bošnjaci u posljednjih 1.000 godina, je najvažnija riječ u našem jeziku.

Senad: Šta je bio razlog da ovako nastupite?

Kenana: pa razlog je u kontinuitetu, kao sto je maloprije bilo u mojoj izjavi sa jučerasnjeg zasjedanja u Crnogorskom parlaementu gdje ima pojedinih poslanika koji su i ovaj put nazalost na listi , a koji su bili i prethodnih mandata, koji u kontinuitetu tako nas etiketiraju kao gradjane drugog reda, provociraju nas kroz " našu Srebrenicu", "našu Bosnu iHercegovinu", to što smo mi Bošnjaci, što se izjašnjavamo nacionalno kao bošnjaci koji žive u Crnoj Gori i jednostavno ono što sam rekla da smatraju da smo mi građani drugig reda. Kako, ja sam reagovala na taj način isključivo zato što dotični gospodin kome ni sad neću da pominjem ime i prezime.

Senad: To je politički stav.

Kenana: Oni kroz svoju diskusiju ili repliku lijepi etikete manjinama ne samo Bošnjacima nego i Albancima i Hrvatima. 

Senad: Postoji jedna zabluda, dakle u mom razgovoru sa predsjednikom Republike Crne Gore Đukanovićem on je govorio da je Crna Gora odnosno Crnogorska skupština prva koja je usvojila rezoluciju o genocidu, pa je onda on to pominjao i u drugom intervjuu pa jeuputio izvinjenje zatim najavio u tom intervjuu da će doći u Srebrenicu ali niko ne bi mogao doć zbog korone ali je imao svoj videonastup i opet je to ponovio. Međutim, šta je Skupština Crne Gore tačno usvojola, kako se to zove?

Kenana: Deklaraciju, 2009 godine u državnom parlamentu usvojena je deklaracija o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se osuđuju masovni zločin u Srebrenici. Molim vas, napravite razliku i Vi Senade da nije usvojena deklaracija o genocidu nego o masovnom zločinu.

Senad: Zato pitam, jer predsjednik Cg doslovce to naziva rezolucijom o genocidu u Srebrenici, prIznaje rezoluciju o genocidu da se ne ponavljam.

Kenana: Predstavnici DPS-a priznaju, predstavnici SDA i SDP-a priznaju inaravno manjina u CG predstavnici Albanaca i Hrvata.

Ne propustite