OVO VUČIĆ KRIJE KAO ZMIJA NOGE: Budžetski deficit Srbije premašio 4 milijarde eura

Region
OVO VUČIĆ KRIJE KAO ZMIJA NOGE: Budžetski deficit Srbije premašio 4 milijarde eura
.

Prema projekciji Fiskalnog savjeta, javni dug Srbije porast će u 2020. sa 53 odsto na oko 60 odsto BDP-a, što je neodrživo visok dug za Srbiju.

Javni dug Srbije trenutno iznosi 26,6 milijardi eura, a gotovo je izvjesno da će do kraja godine narasti za još najmanje 3,5 do 4 milijarde eura, što znači da bi mogao premašiti iznos od 30 milijardi eura.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kazao je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa da će Srbija, ukoliko se stvari ne dovedu u red, imati veliki problem upravo s rastom javnog duga.

screenshot-25

Savić kaže i da je podjela 100 eura svim punoljetnim građanima Srbije nepotrebno povećala budžetski deficit.

"To nije ozbiljno popravilo stanje srpske ekonomije. To je jednokratni trošak koji je nekim ljudima pomogao više, nekim manje, ali nikome odlučujuće. Znači, moglo se proći i bez toga", ocijenio je Savić.

Krajem aprila, Vlada Srbije je, uz rebalans budžeta, usvojila i uredbu o isplati 100 eura u dinarskoj protuvrijednosti svim punoljetnim građanima, a novac za to osiguran je prodajom hartija od vrijednosti na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od dvije milijarde eura.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je tada da je cilj te mjere bio da se kupovinom dobara i usluga podigne tražnja, koja bi podigla srpsku privredu. No, brojni ekonomisti tvrde da je Vučić tim potezom želio kupiti sigurnu pobjedu na izborima.

Kada je aktuelni predsjednik Srbije preuzeo vlast 2012. godine, javni dug Srbije iznosio je oko 14 milijardi eura, a do kraja ove godine mogao bi premašiti 30 milijardi eura.

To znači da je u mandatu Aleksandra Vučića Srbija već udvostručila iznos javnog duga

Novi.ba/Slobodnabosna

Ne propustite