Šta će se desiti vašem tijelu ako prestanete spavati s jastukom ispod glave?

Zanimljivosti
Šta će se desiti vašem tijelu ako prestanete spavati s jastukom ispod glave?
.

Prvi jastuci za koje znamo potiču iz antičke Mezopotamije. Bili su napravljeni od kamena, a priuštiti su ih si mogli samo imućni ljudi. Za razliku od drevnih kamenih jastuka, oni koje danas koristimo su mekani i pahuljasti, a mnogi ljudi više ni ne mogu zaspati bez jednog takvog jastuka ispod glave. 

No zapravo spavanje s jastukom možda nije najbolji način za odmor jer to može utjecati na vaše tijelo i raspoloženje. Štoviše, mnogi se slažu kako spavanje bez jastuka ima brojne prednosti, a portal Bright Side je izdvojio neke od njih:

1. Smanjuje bolove u leđima

Mnogi jastuci mogu dovesti do neprirodnog položaja za spavanje, a podrška koju pružaju ne traje dugo. Iako sam jastuk neće naštetiti leđima, može pogoršati bolove. Kada spavate bez jastuka, kralježnica se može odmoriti, a tijelo je u prirodnom položaju.

2. Pomaže kod bolova u vratu

Većina jastuka ne može vam pomoći da spavate u ispravnom položaju, a mogu ga čak i pogoršati. Dugotrajno savijanje vrata na bilo koji način izazvat će vam nelagodu, a prečvrsti ili premekani jastuci mogu dovesti i do bolova u vratu.

3. Može ublažiti stres

Što više smetnji tijekom spavanja imate, tijelo ima manje vremena za mnoge važne funkcije koje se javljaju tijekom sna. Stalni nedostatak sna može utjecati na vaše raspoloženje i koncentraciju, a vaše će tijelo tijekom dana ispuštati više hormona stresa.

4. Pomoć kod glavobolje

Ako se budite s glavoboljom, možda je kriv vaš jastuk. Previsoki jastuci uzrokuju napetost u vratnim mišićima pa vas ne trebaju čuditi česte jutarnje glavobolje, piše "Index.hr".

Ne propustite