Srpska doktorica: Ovi simptomi najavljuju asimptomatsku upalu pluća - Iako na snimku nema ništa, vi ste zaraženi

Aktuelno
Srpska doktorica: Ovi simptomi najavljuju asimptomatsku upalu pluća - Iako na snimku nema ništa, vi ste zaraženi
.

Kovid može da izazove i asimptomatsku upalu pluća koja ne mora da bude praćena kašljem, a otkriva se ovom vrstom pregleda.

"Pre svega moram da kažem da je korona virus specifičan i da se prvi put srećemo sa virusom koji voli respiratorni sistem. I kod osoba koje nemaju tegoba, virus ulazi kroz usta ili nos i dolazi do pluća, gde ostavlja određene posledice," objasnila je za TV Prva prim. dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog.

Asimptomatska upala pluća koju izaziva kovid ne mora da uzrokuje bilo kakve probleme s ovim organom, a da pacijent to osjeća. Takođe, ne mora da se vidi na običnom snimku, ali se zato na skeneru otkriva obostrana upala pluća.

Ne mora ni da bude praćena određenim respiratornim tegobama poput kašlja, iako će se on verovatno javiti, odnosno doći će do kašljucanja, koje nastaje naglo, kako je rekla doktorka.

"Ono što može da skrene pažnju na asimptomatsku pneumoniju jeste osećaj bolova u grudima pozadi, uz kičmu, ubrzanije disanje nego inače, osećaj nedostatka vazduha. I bez drugih simptoma to stvara sumnju", rekla je doktorka, i dodala da ovakvu upalu pluća prati i povišena telesna temperatura, kao i gubitak čula ukusa i mirisa.

Istakla je da je primjećeno da kovid pacijenti sa asimptomatskom upalom pluća bolje tolerišu pad koncentracije kiseonika u krvi, bolje nego što se mislilo na početku (znakovi ove bolesti su lupanje srca i nivo kiseonika u krvi niži od 95 odsto).

Zbog ovakve kliničke slike, ljekari pacijente kod kojih primjete sumnju na asimptomatsku upalu pluća, šalju na pregled skenerom. Najčešće se radi o lakšim formama bolesti.

8f8cbe1283016897caa4c389bddd47b5

Foto:Privatna arhiva, Blic

Savet dr Radosavljević za one koji su preležali kovid jeste da nakon šest mjeseci od izliječenja odu na snimanje pluća skenerom kako bi se utvrdilo da li stanje ide na bolje, a još se ne zna kako novi soj korona virusa može da utiče na ovaj vitalni organ.

Preporuka doktorke je i da svi, kako bi ojačali pluća, rade sljedeće vježbe, u seriji od šest ponavljanja: udahnuti i raširiti ruke iznad glave, izdahnuti i ponoviti isti pokret rukama. Ovakvim vježbama se jača protok krvi u pluća.

"Oporavak od kovida-19 je dug proces. U anglosaksonskoj literaturi pominje se produžen kovid, pod kojim se podrazumjeva da nemate virus, ali imate posljedice ne samo u plućima već i na srcu. Javlja se ubrzani srčani rad, kao i povišen pritisak koji se ranije nije javljao. Primjećene su i neurološke smetnje. Svaki pacijent sa kojim sam radila ima neku svoju priču. A pacijenti moraju da se posmatraju kao zasebni slučajevi da bi se utvrdilo da li je potrebna samo rehabilitacija ili uzimanje kortikosterioda, a sve kako ne bi došlo do komplikacija poput fibroze pluća".

Novi.ba/Žena.rs

Ne propustite