ISTRAŽIVANJE

Naučnici otkrili kako prepoznati da li će neko teško oboliti od COVID-a

Objavljeno:03.12.2020 - 20:06
A A A Times Arial

Naučnici njemačkih univerziteta otkrili su dvije vrste nezrelih stanica u krvi koje objašnjavaju zgrušavanje krvi kod oboljenja od COVID-a 19.

Došli su do saznanja da je moguće rano prepoznati hoće li tok oboljenja od COVID-a biti težak, piše Deutsche Welle.

Bitno je napomenuti da kod teškog toka bolesti COVID-19 se često radi o krivoj reakciji tijela na upalu. Upala zahvati pluća, ponekad su pogođeni i srce ili bubrezi.

Često dolazi do oštećenja krvnih žila i do jačeg zgrušavanja krvi, uslijed čega se u plućima mogu stvoriti ugrušci krvi. To je često neposredni uzrok smrti kod teškog toka oboljenja od COVID-a 19.

Za teški tok karakteristična dva tipa nezrelih stanica.

Jedan tim naučnika s više njemačkih univerziteta i instituta iz pokrajine Schleswig Holstein i iz Nizozemske sad su u krvi pacijenata oboljelih od COVID-a 19 otkrili pokazatelj koji bi mogao rano upućivati na mogući teški tok oboljenja.

Naučnici okupljeni u njemačkom klasteru izvrsnosti PMI Precision Medicine in Chronic Inflammation (precizna medicina kod kroničnih upala) otkrili su nezrele stanice trombocita, koji imaju ključnu ulogu u zgrušavanju krvi.

Ti takozvani megakariociti inače se nalaze u koštanoj srži gdje dozrijevaju u gotove krvne stanice.

Ali, one se mogu naći i u krvi u slučaju zatrovanja krvi, navodi voditelj istraživanja Florian Tran s Instituta za kliničku molekularnu biologiju Univerziteta u Kielu.

"Poznamo takve pojave nezrelih stanica u krvi teško oboljelih pacijentica i pacijenata, primjerice kod bakterijske sepse (zatrovanja krvi)", napomenuo je.

To bi moglo ukazivati da opasne probleme sa zgrušavanjem krvi izazivaju te nezrele stanice.

Naučnici su u uzorcima krvi otkrili jako puno nezrelih crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), koja obično sazrijevaju u koštanoj srži.

Crvena krvna zrnca su odgovorna za prijenos kisika u tijelu.

Brojna nezrela crvena krvna zrnca ukazuju na nedostatak kisika. To je poznata reakcija kod teškog oboljenja pluća, piše Deutsche Welle.

Molekularnom signaturom u krvi mogao bi dakle biti rano prepoznat mogući teški tok oboljenja i shodno tomu poduzete mjere za intenzivno liječenje.
 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!