I u BiH oduzimati automobile obijesnim vozačima

Tema sedmice
I u BiH oduzimati automobile obijesnim vozačima
Stručna javnost u BiH gotovo je jednoglasna u stavu da je i kod nas, baš kako je to najavljeno u Srbiji, neophodno uvesti zakonske odredbe kojim bi bilo propisano da se oduzimaju vozila obijesnim vozačima, onima koji za volanom nanižu veliki broj teških prekršaja.

Stručna javnost u BiH gotovo je jednoglasna u stavu da je i kod nas, baš kako je to najavljeno u Srbiji, neophodno uvesti zakonske odredbe kojim bi bilo propisano da se oduzimaju vozila obijesnim vozačima, onima koji za volanom nanižu veliki broj teških prekršaja.

Posljednji slučaj, koji je uznemirio javnost, dogodio se u Banjaluci, gdje je jedanaestogodišnja V.M. teško povrijeđena kada ju je vozilom uradio sugrađanin Rade Sovilj (37), za kojeg je potom utvrđeno da je bio drogiran.

Ovakvo ponašanje pojedinaca, ističu stručanjaci, ne smije se tolerisati. Štaviše, kako saznaju "Nezavisne", ideja za oduzimanje vozila se rodila i ranije, ali još nije sprovedena u djelo, što ne znači da neće uskoro, s obzirom na mišljenja stručnjaka i njihova upozorenja da je na bh. putevima veliki broj onih koji "divljaju" dok voze.

"Ako to prihvate države u okruženju, poput, evo, Srbije, postoji velika šansa da se to i kod nas uradi. I novim Zakonom o prekršajima RS predviđena je mogućnost da se oduzimaju predmeti koji su upotrijebljeni ili su bili namijenjeni za izvršenje prekršaja, ako su svojina okrivljenog. Dakle, samo treba precizirati u kojim slučajevima se oduzima vozilo", kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

On ističe da se Agencija zalaže za to da se praksa, kakva je najavljena u Srbiji, počne primjenjivati i kod nas.

"Jer, kakva je razlika između pištolja i automobila ako ga vozite 100 kilometara na sat tamo gdje je ograničenje 50 kilometara, te ako to činite sa više od dva promila alkohola u krvi? Dakle, sasvim je opravdano uvođenje mjere oduzimanja vozila za najteže vidove prekršaja", podvlači Radović.

I sagovornici iz Asocijacije auto-škola BiH smatraju da je neophodno, kada se iscrpe svi drugi kazneni mehanizmi, oduzimati vozila onim vozačima koji ne odustaju od bahate vožnje.

"Ima zemalja gdje je ta praksa već prisutna, u smislu da se prvo uzima vozačka dozvola, druga kazna je veća, a treća oduzimanje vozila. Dakle, to su mjere koje treba stepenovati", kazao je Zdravko Ivić, član Upravnog odbora Asocijacije auto-škola BiH, koji kaže da se brojni vozači godinama kreću gradovima i svakodnevno "divljaju" za volanom.

Osman Lidl, profesor Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, smatra da se ovoj problematici mora pristupiti izmjenom Krivičnog zakona, ali i Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

"Zakonom se mora definisati pojam 'obijesna ili bahata vožnja', za koje je potrebno propisati daleko oštrije kazne, koje podrazumijevaju i kazne zatvora. Kod nas mora zaživjeti praksa oduzimanja vozačke dozvole bahatim vozačima na duži period, a kao krajnja mjera i oduzimanje vozila kao sredstva kojim se vrše opasne radnje", naglašava Lidl.

Iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH kazali su nam da ova problematika podliježe zakonima o prekršajima, te da su sudovi ti koji odlučuju da li će nekome biti oduzet predmet kojim je prekršaj načinjen.

Kada je riječ o Srbiji, bahati vozači ubuduće bi mogli da ostanu bez automobila ako ih policija uhvati u teškom alkoholisanom stanju ili u slučaju da su za volanom, a ne posjeduju vozačku dozvolu.

Vozilo će se u ovom situacijama tretirati kao predmet kojim je izvršeno krivično djelo, a sve to su mjere koje predviđa Nacrt izmjena i dopuna Zakona o bezbjednosti saobraćaja, koji je prekjuče predstavio Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

U porastu broj pijanih

Milenko Jaćimović, inženjer saobraćaja, naglašava da je u cijeloj BiH uočljiv trend porasta broja vozača koji su pod dejstvom alkohola, odnosno opijata.

"Posebno se to manifestuje u dane vikenda, kada se i dešava najveći broj nesreća na putevima", naglasio je Jaćimović.

"Nakupio" 88 prekršajnih prijava!

Pojedinačni slučajevi ovog vida kažnjavanja već se bilježe, pa ja teko sarajevska policija oduzela automobil kojim je upravljao Arnel Kurtaja, i to nakon što je otkrila da iza sebe ima čak 88 prekršajnih prijava zbog teških kršenja saobraćajnih propisa na putevima u BiH.

On je zatečen za volanom neregistrovanog vozila alfa romeo, nakon čega je odmah isključen iz saobraćaja, a potom je utvrđeno je da je višestruki povratnik u vršenju teških prekršaja.

Ne propustite