REZULTATI PROCJENE: "Žene i djevojčice u BiH snažnije pogođene pandemijom"

Objavljeno:03.12.2020 - 17:19
A A A Times Arial

Rezultati procjene, koju je sprovela UN Women kancelarija u BiH, pokazuju da su posljedice pandemije COVID-19 različite za muškarce i za žene, i da utiču na povećavanje postojećih rodnih nejednakosti u BiH.

"To uključuje nepovoljne efekte na ekonomsku dobrobit pojedinaca/ki i domaćinstava, kojima su veoma izložene žene i djevojčice. Budući da žene čine većinu stanovništva koje se suočava sa siromaštvom, one su ranjivije i izloženije gubitku poslovnih prilika. Žene su snažnije pogođene ekonomskim posljedicama COVID-19, i takođe su izložene povećanim obavezama u oblasti neplaćenog kućnog rada i brige o bližnjima", obrazloženo je u saopštenju ove organizacije.

Kao dio odgovora Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini na posljedice COVID-19 pandemije, ova kancelarija sprovela je dva talasa neposredne procjene uticaja COVID-19 krize na ravnopravnost polova u BiH.

 

 

(NN)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!