CRNI REKORD U HRVATSKOJ: Plenković saopštio broj novozaraženih koronavirusom

Region
CRNI REKORD U HRVATSKOJ: Plenković saopštio broj novozaraženih koronavirusom
.

Premijer je kazao da se broj zaraženih utrostručio u pet tjedana

Malo nakon 11 sati počela je 26. sjednica Vlade RH s dnevnim redom na kojem je 18 točaka u otvorenom i pet točaka u zatvorenom dijelu sjednice. Kao i prije tri dana, premijer Andrej Plenković, koji je pozitivan na koronavirus, sjednicu vodi preko video veze. Ministri će na početku sjednice dobiti informacije o aktualnom stanju vezanom za epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj.

Jedna od zanimljivijih točaka na dnevnom redu je prijedlog odluke o oslobađanju obveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu RH za zakupnike i korisnike kojima je obustavljen rad temeljem Odluka Stožera.

Premijer je sjednicu otvorio napomenom kako su jutros održane konzultacije s predsjednikom Europskog vijeća, dodavši kako je bilo riječi o distribuciji cjepiva protiv koronavirusa nakon njegovog odobrenja, kao i o raznim vanjskopolitičkim pitanjima. “Pandemija ne jenjava, broj zaraženih u svijetu povećao se za 40 posto u zadnjih pet tjedana, dok se u Europi udvostručio a u Hrvatskoj utrostručio”, primijetio je Plenković.

“U zadnja 24 sata imamo novi rekord od 4.534 zaraženih, U zadnjih sedam dana imamo povećanje broja zaraženih od sedam posto. To je manje od prošlotjednih 21 posto, ali i dalje je previše. To znači i veći broj preminulih osoba, zbog čega je posebno važno da se držimo mjera”, kazao je premijer, dodavši da svima zaraženima želi brz oporavak.

“Što se tiče cjepiva, to je tema koja je pred vratima. EMA je kazala da bi o Pfizerovom cjepivu trebala odlučiti do kraja godine. Čim se to dogodi mi ćemo biti u procesu distribucije cjepiva, očekujemo 125 tisuća doza. Ići će se na način da se odrede prioritetne skupine – zdravstveni radnici, osobe u domovima za starije, kronični bolesnici i starija populacija”, pojasnio je Plenković. “Cjepiva će biti besplatna, kao što je tradicija hrvatskog zdravstva”, dodao je premijer, nakon čega je riječ predao ministru zdravstva Viliju Berošu.

“Na 283. dan od početka pandemije u Hrvatskoj dan imamo 4.534 novih slučajeva. U bolnicama je 2.501 osoba, 258 je na respiratorima. Među zdravstvenim djelatnicma je 1.516 aktivnih bolesnika”, kazao je Beroš. Ministar je potom iznio brojeve relevantne za stanje u Hrvatskoj, te najavio da se priprema dodatak na plaće zdravstvenih radnika. Beroš je dodao da počinje distribucija još 125 tisuća antigenskih testova.

Šef Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pročitao je svoj izvještaj, naglasivši da je utvrđeno 165 nepravilnosti u pridržavanju protuepidemijskih mjera, od čega je šest upućeno na daljnje djelovanje.

(telegram.hr)

Ne propustite