Džaferović: U pripremi pravna reakcija na dogovor Srbije i RS o gradnji centrala na Drini

Bosna i Hercegovina
Džaferović: U pripremi pravna reakcija na dogovor Srbije i RS o gradnji centrala na Drini
.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović najavio je sinoć u intervjuu za televiziju N1 da je u pripremi pravna reakcija BiH na dogovor Srbije i Republike Srpske o gradnji centrala na rijeci Drini.

Komentarišući sastanak Vijeća za implementaciju mira te odgovarajući na pitanje kada će visoki predstavnik otići iz Bosne i Hercegovine, Džaferović je rekao kako sada visoki predstavnik neće otići, i to se neće desiti sve dok se ne ispune uvjeti 5+2.

Po njegovim riječima, uvjet koji govori o funkcionalnoj državi ni iz daleka nije ispunjen.

- Da bi visoki predstavnik otišao, mora se promijeniti Ustav, izbaciti sve mogućnosti blokada i tek tada može da ode i to ne može bez odluke parlamenta. Morat će se ugraditi mehanizmi kako da se država brani, to je zadatak visokog predstavnika, njegov posao - rekao je.

Kazao je  da još nije riješeno pitanje državne imovine i to mora biti riješeno odlukama Ustavnog suda.

- Kada su u pitanju hidroelektrane na Drini, sve je to protiv Ustava i protiv toga ćemo se boriti, a visoki predstavnik zbog toga ne može da ode. Oni koji zagovaraju da on ode, ponašaju se tako da visoki predstavnik nikad ne ode odavde - dodao je Džaferović te komentarisao potpisivanje zajedničke izjave o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu reke Drine između premijerke Srbije Ane Brnabić i premijera RS Radovana Viškovića te naglasio kako je to neustavno.

- Imate državni zakon o koncesiji, pa odluka Ustavnog suda koja govori o državnoj imovini, pa o unutrašnjoj plovidbi. Rijeka Drina je međunarodna rijeka i plovna je i to je granična rijeka i nije moguće graditi ništa bez odluka BiH", rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović za N1.

Ne propustite