Svi programi su besplatni

Danas počinje 5. Sarajevo Chamber Music Festival

Objavljeno:24.08.2015 - 08:59
A A A Times Arial

Peti Sarajevo Chamber Music Festival (SCMF) program počinje danas, u organizaciji Muzičke akademije u Sarajevu i Manhattan String Quarteta (MSQ) iz New Yorka.

I ovaj put Muzička akademija u Sarajevu otvara vrata svoje prestižne "ljetne učionice" i specijalne umjetničke i obrazovne programe poklanja stanovnicima i gostima bh. prijestolnice. 

Svi programi su besplatni, u uvjerenju organizatora da je pristup vrhunskoj umjetnosti osnovno ljudsko pravo. 

Posjetitelji festivala će do 1.septembra imati priliku čuti pijanističkog virtuoza Kemala Gekića, brazilsko-američkog pijanistu Stephena Goslinga, a očekuje se furiozan nastup njujorškog klavirskog dua Stephanie&Saar (SAD-Hong-Kong/Izrael) na rijetko postavljana dva Steinway klavira u dvorani Doma armije. 

Turski dvojac, slavni dirigent i violinista Hakan Şensoy i violončelistica ?afak Erişkin, kao i ugledni bh. muzički umjetnici: sopranistica Adema Pljevljak Krehić , flautista Sakib Lačević će učestvovati u izvedbi "Concord" sonate, a vokalni ansambli Muzičke akademije Etnoakademik i aMAS sarađivat će s Manhattan String Quartetom u predstavljanju djela Ivesa i Walsha. 

Tema Festvala je "Out of the Box", fraza koja bi se mogla prevesti kao "Misliti izvan kalupa", misliti izvan ponuđenih okvira, uvijek gledati dalje, uvijek tražiti bolje. 

Muzička akademija ukazuje na činjenicu da umjetnost nije prostor za razonodu i duhovni i tjelesni luksuz, nego za građenje najslobodnijih i najstrožijih oblika kritičkog mišljenja, koje uči da u umjetnosti, i u društvu, postoje alternative, čak i kada se one naizgled ne nameću kao logično rješenje. 

(Fena) 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU: