Austrijski Standard: Dodik je nacionalista koji je omalovažavao ideju BiH

Aktuelno
Austrijski Standard: Dodik je nacionalista koji je omalovažavao ideju BiH
.

Bez priznavanja činjenica o ratu u BiH nema pomirenja. Ali rasistički nacionalisti su od toga i dalje daleko, piše u analizi prilika u BiH austrijski Standard.

Austrijski list Standard donosi opširan članak pod nazivom: "Vidno skretanje pogleda", u kojem Adelheid Wölfl, analizirajući situaciju u BiH, predstavlja knjigu "Proigrani mir u BiH" Christiana Schwarz-Schillinga.

02-dodik-1-620x0-620x0

Ponašanje Evropljanja u BiH Schwarz-Schilling, kako navodi austrijski list, opisuje rečenicom: "Vidno se skretao pogled".

"I danas mnogi Evropljani reaguju popustljivo i sa ‘appeasement-om‘, iako se nastavlja agresija na BiH", nastavlja Standard.

"25 godina nakon Dejtona, šef radikalno-nacionalističke partije SNSD Milorad Dodik je na poziv Rusije iskoristio pozornicu Vijeća sigurnosti UN-a za verbalni nastavak rata u BiH. Dodik želi otcijepiti RS od BiH. Stoga tvrdi da postoje dvije srpske države: pored Srbije - i RS. On dakle želi uništiti državu BiH, a istovremeno za to optužuje druge", piše Standard.

Standard se potom osvrće na Dodikov govor pred Vijećem sigurnosti UN-a, u kojem je član Predsjedništva BiH, visokog predstavnika Inzka nazvao 'monstrumom'.

"Dodik preokreće činjenice, tvrdi kako Inzko 'mrzi Srbe' ili da ‘Srbi nemaju ista prava' kao drugi i da im je rat bio ‘nametnut'. Ovaj nacionalista rasističkih stavova je omalovažio ideju Bosne i Hercegovine kao države ravnopravnih građana – nezavisno od toga koje ime nose i kojoj naciji ili vjeri pripadaju. On je prezreo centralnu evropsku ideju, a Inzkovog prethodnika nazvao kriminalcem", piše Standard.

Austrijski list potom pominje bonske ovlasti, koje Inzko nije koristio od 2011. godine.

"Visoki predstavnik ima naredbu međunarodne zajednice da ne intervenira, iako Dodik već godinama prelazi crvenu liniju. Inzko ne dobija podršku ni po pitanju zakona o kažnjavanju negiranja genocida i kaže da je Ured visokog predstavnika pod paljbom, zato što je ta institucija zaštitni mehanizam protiv secesionističkih ambicija", navodi list.


Novi.ba/Klix

Ne propustite