Hrvatska: Ministar očekuje da građani prijavljuju komšije koji krše mjere

Aktuelno
Hrvatska: Ministar očekuje da građani prijavljuju komšije koji krše mjere
,

Ministar zdravstva Vili Beroš održao je nakon sjednice Vlade konferenciju za medije u Banskim dvorima.

Na sjednici su predstavljene kazne za kršenje epidemioloških mjera pa je novinare najviše zanimalo kako će policajci provjeravati okupljanja u privatnim domovima građana.

screenshot-19

- Sve u skladu s Ustavom RH i pozitivnim zakonima. Policija neće postupati samoinicijativno, već će postupati po dojavama kao i do sada - u slučaju buke, provale, nepredviđenih okolnosti... Policija sigurno neće uokolo tražiti izvore takvih zbivanja. Ali, svi koji žele dobro hrvatskim građanima će takva okupljanja prijaviti, kaže ministar Beroš.

Nije želio ulaziti u detalje te odluke poručujući da će više informacija otkriti predstavnici ministarstva unutarnjih poslova.

Osvrnuo se i na mjere u javnom prijevozu. 

- Javni prijevoz je u okviru gradskih struktura i oni će biti zaduženi za provođenje mjera, izjavio je Beroš.

Što je  s udrugama ili crkvama koje prekrše mjere, a nisu obuhvaćene zakonom koji se odnosi samo na fizičke i pravne osobe, upitali su novinari.

- Analizirali smo sve okolnosti i rizike. Pratit ćemo situaciju i prilagođavati se novim okolnostima. Nerado ovo radimo, ali ako ćemo svi biti odgovorni, nadam se da će ugroza biti iza nas. Primijetili smo da su ova tri elementa od najvažnijeg utjecaja na širenje bolesti. U ovom trenutku zakon ne predviđa kažnjavanje udruga, crkvi..., poručuje Beroš.

Beroš kaže da su nerado uveli kazne za građane koji se neće pridržavati mjera, ali da je to "nužno zbog zaštite zdravlja građana". 

Tvrdi da ne zna kada će dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ući u saborski proceduru, ali ističe da će se po izglasavanju objaviti u Narodnim novinama i da će od tada biti na snazi.

Kada je kažnjavanje fizičkih osoba na licu mjesta riječ, Beroš podsjeća da će građani moći platiti i mandatnu kaznu, koja će na licu mjesta biti upola manja od propisanog iznosa. od 500 kuna, tj. građani će moći odmah platiti 250 kuna.

Novi.ba/Jutarnji

Ne propustite