EVO KO JE UHAPŠEN U SREBRENICI! ZBOG IZBORNIH NEPRAVILNOSTI UHAPŠENE 3 OSOBE: Hitno se oglasio SDP!

Aktuelno
EVO KO JE UHAPŠEN U SREBRENICI! ZBOG IZBORNIH NEPRAVILNOSTI UHAPŠENE 3 OSOBE: Hitno se oglasio SDP!
Pripadnici SIPA-e jutros su započeli akciju na četiri lokacija u općini Srebrenica a razlog su izborne nepravilnosti na prethodnim lokalnim izborima.

Pripadnici SIPA-e jutros su započeli akciju na četiri lokacija u općini Srebrenica a razlog su izborne nepravilnosti na prethodnim lokalnim izborima.

Ova informacija potvrđena je za "Avaz" iz ove policijske agencije. Akcija se provodi po naredbi Tužilaštva BiH . 

Osim izbornih nepravilnosti, SIPA vrši pretrese i zbog drugih krivičnih djela, a osumnjičene su tri osobe.

Kako nam je rečeno iz SIPA-e, ove osobe se dovode u vezu sa krivičnim djelom pripremanje krivičnog djela, falsifikovanje dokumenata i nedozvoljeno korištenje ličnih podataka.

Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e. Kazao nam je da se ove osobe sumnjiče i za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela.

Prema nepotvrđenim informacijama, istraga je usmjerena protiv članova biračkih odbora zbog sumnje da su „štimali“ glasove u korist kandidata Mladena Grujičića, kako nam je potvrđeno radi se o Muameru Sandžiću, Begi Bektiću i Enveru Hamziću, koji su kadrovi SDP-a. Oni su pod sumnjom da su nedozvoljeno koristili lične podatke građana za glasanje putem pošte iz Srbije.

Saznajemo iz izvora bliskih istrazi da su uhapšene tri osobe.

Nezakonitosti koje se istražuju odnose se za izborni proces iz 2020. godine i navode o manipulacijama i nezakonitostima oko prijava građana za glasanje iz inozemstva - rečeno je iz Tužilaštva BiH.

OGLASIO SE SDP

"Ističemo da se radi o aktivnostima o kojim organi partije ni na kojem nivou ni na koji način nisu obaviješteni niti su uključeni u njih. Podsjećamo javnost da je SDP Bosne i Hercegovine u vrijeme dok smo obnašali vlast u mandatu 2010-2014. godine uložio ogromne napore i sredstva kako bi se osigurala podrška i tadašnja pobjeda kandidata za načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića. S tim u vezi, SDP BiH poziva sve nadležne institucije da detaljno istraže sve aspekte navodne izborne prevare na proteklim izborima u Srebrenici. Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine pozivamo da ponovo raspiše izbore za načelnika Općine Srebrenica, ukoliko se utvrdi da je Grujičić glasove i eventualnu izbornu pobjedu osigurao izbornim manipulacijama, neovisno o tome ko je u njima učestvovao", kažu iz SDP-a.

Ističu da nisu tačne informacije da SDP BiH između dva kandidata za načelnika Srebrenice nije podržao Aliju Tabakovića.

"Istina je da je SDP BiH prvobitno insistirao da kandidat bude nestranački kadar. Nakon objave kandidature Alije Tabakovića podršku kandidaturi SDP-a BiH je jasno artikulisao potpredsjednik Denis Bećirović, a istu službeno potvrdile partijske strukture. Na kraju, očekujemo da istraga u predmetnom slučaju bude provedena brzo i efikasno, a da svi koji su učestvovali u eventualnim nezakonitim radnjama budu najstrožije kažnjeni", zaključuju iz SDP-a.

(Novi.ba/avaz.ba)

Ne propustite