BOŽOVIĆ DANAS MORA NAPUSTITI CRNU GORU: MVP ne odustaje od odluke ni nakon sugestije iz Brisela

Region
BOŽOVIĆ DANAS MORA NAPUSTITI CRNU GORU: MVP ne odustaje od odluke ni nakon sugestije iz Brisela
.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović danas bi trebalo da napusti Crnu Goru jer Ministarstvo vanjskih poslova neće povući odluku o njegovom proglašenju nepoželjnom osobom i protjerivanju, ni nakon reakcija partija nove vladajuće većine i sugestija iz Brisela.

Dvije države su razmijenile protestne note o nepoželjnosti ambasadora, Božovića i crnogorskod diplomate u Beogradu Tarzana Miloševića. U Podgoricu je stigla i nova odluka Vlade Srbije koja je nakon negativnog stava Evropske komisije povukla reciporčnu mjeru, pa Milošević ostaje u Beogradu. Kako MVP nije promijenio stav, rokovi u kojima Božović treba da ode teku i završavaju se danas, potvrđeno je “Vijestima”.

screenshot-11

Lider Demosa i nekadašnji šef crnogorske diplomatije i ambasador SRJ u Rimu Miodrag Lekić kaže za “Vijesti” da je odlazeća vlast odlukom o protjerivanju Božovića radikalizovala situaciju. “Vrh odlazeće vlasti je neadekvatne izjave srpskog ambasadora iskoristio za demonstriranje visoke patriotske senzibilnost oko istorijskih datuma. Pošto se to dešava na tri dana od konstituisanja nove vlade, odluka Mila Đukanovića i DPS-a izvedena preko MVP sve ima i ukus frustrirajućeg revanšizma prema nekome, u krajnjem prema građanima koji su im iskazali nepovjerenje na izborima 30. avgusta”, smatra Lekić.

MVP je Božovića u subotu proglasio personom non grata nakon njegove izjave o Podgoričkoj skupštini, nakon čega je uslijedila recipročna mjera Srbije i protjerivanje crnogorskog ambasadora. Srbija je, međutim, u nedjeljuu veče odluku povukla.

Božović je od MVP-a, otkada je imenovan za ambasadora u Crnoj Gori, više puta dobijao upozorenja zbog neprimjerenih izjava i miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore.

Miodrag Lekić je ocijenio da ignorisanje MVP dobronamjernog predloga evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija ima elemente diplomatskog gafa.

“Taj odgovor MVP je ne samo u sadržaju već i formi bio neadekvatan, sa elementima arogancije”, kaže Lekić.

Varhelji je u nedjelju uveče na Tviteru objavio da pozdravlja odluku Vlade Srbije da povuče odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore i pozvao Crnu Goru da uradi isto.

Bodo Veber iz berlinskog Savjeta za politiku demokratizacije smatra da je odlazeća vlada Crne Gore imala argumente za protjerivanje iz zemlje ambasadora Srbije, ali takav postupak u trenutku promjene vlasti ima za cilj podrivanje rada nove vlade.

Novi.ba/Vijestime

Ne propustite