EMOTIVNO

OVA SLIKA IZ BOLNICE OBILAZI SVIJET: Kad je ovo čuo, DOKTOR zagrlio pacijenta pozitivnog na koronavirus

Objavljeno:01.12.2020 - 09:38
A A A Times Arial

Foto: AFP

Dok se širom Sjedinjenih Američkih Država obilježavao Dan zahvalnosti u domovima i u krugu porodice, u jednoj bolnici u Houstonu nastala je fotografija koja je obišla svijet i izazvala oduševljenje.

 Dr. Joseph Varon, šef osoblja United Memorial Medical Centra u Houstonu, radio je uzastopno 252 dana za vrijeme pandemije koronavirusa. Niz radnih dana se nastavio i na Dan zahvalnosti, kada je krenuo u obilazak pacijenata na odjelu za korona virus.

1

Foto: AFP

Odjeven u potpunu zaštitnu opremu, zastao je pored starijeg pacijenta koji mu je pao u zagrljaj, a trenutak je zabilježio fotograf Go Nakamura. Priču su prenijeli brojni američki mediji.

"Bio je vrlo tužan jer je u sobi u kojoj nikoga ne poznaje", rekao je Varon u programu 'Dobro jutro Amerika'.

"Dolazimo odjeveni poput astronauta, i iako obično imam svoju sliku sa sobom kako bi mogli znati ko sam kad ih odem posjetiti, pacijentima je to vrlo frustrirajuće, a on je bio vrlo emotivan", ispričao je Varon.

2

Foto: AFP

"I baš kad sam čuo njegovu emociju, zagrlio sam ga", dodao je.

Varon je rekao kako borba protiv virusa uzima danak ne samo kod pacijenata, već i kod medicinskog osoblja poput njega. Opisao je svoju radnu svakodnevnicu:

"Moji dani mogu trajati i 16 sati ... i onda, kad se vratim kući, usred noći primim milion telefonskih poziva".

"Kad napustim svoj dom, kažem supruzi: 'Vidimo se, ali ne znam kad i u koje vrijeme. Ponekad se ne vratim kući isti dan".

Prema zvaničnim podacima, hospitalizacija pacijenata s COVID-19 u Sjedinjenim Državama dosegla je u nedjelju cifru od 93.238.

3

Foto: AFP

Kako broj slučajeva i hospitalizacija nastavlja rasti, Varon je rekao da ga posebno frustriraju ljudi koji ne poštuju epidemiološke mjere, uključujući nošenje maske za lice i distanciranje.

"Frustrirani smo jer vidimo ljude, koji dolaze vrlo, vrlo bolesni i kad ih pitate: Kako ste dobili COVID-19, u osnovi vam kažu da nisu slijedili nijednu stvar koje smo molili da slijede - bez socijalnog udaljavanja, bez nošenja maski, odlaska na velika okupljanja. A onda dolaze nama kada su pred smrt", istakao je doktor.

"Iscrpljeni smo. Umorni smo", rekao je o svojim kolegama. "Imam medicinske sestre koje usred dana plaču jer neprestano dobivaju pacijente, a jednostavno nema dovoljno medicinskih sestara koje bi nam mogle pomoć", dodao je.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!