WHO: Ako ništa ne naučimo iz ove krize, doživjet ćemo nešto još gore

Aktuelno
WHO: Ako ništa ne naučimo iz ove krize, doživjet ćemo nešto još gore
..

Glavni stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vandredna stanja upozorio da svijet riskira nove pandemije ako mu se dogodi "amnezija" i ne uči iz sadašnje krize izazvane širenjem novog koronavirusa.

who-europe-hans-kluge

- Vidio sam amneziju koja kao da zahvaća svijet nakon traumatičnog događaja, i to je razumljivo.  No ako to ponovno napravimo kao što smo učinili nakon SARS-a, nakon virusa H5N1, nakon pandemije H1N1, ako nastavimo zanemarivati što novi i opasni patogeni mogu učiniti našoj civilizaciji, onda ćemo vjerojatno ponovno iskusiti isto ili gore još za naših života -  rekao je Mike Ryan na konferenciji za medije u Ženevi. 

Ryan je također kritizirao razvijene nacije rekavši da sjeverne zemlje zdravstvenim sistem upravljaju kao "niskobudžetnim aviokompanijama" te da svijet sada to plaća. 

- Na sjeveru, zbog modela upravljanja troškovima zdravstvenih sustava, ustrojili smo naše zdravstvene sustave da budu 95, 98 ili 100 posto iskorišteni. To je gotovo poput modela niskobudžetnih avikompanija  za zdravstveni sistem -  rekao je. 

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je države da ne politiziraju istragu izvora ovog koronavirusa rekavši da će to samo stvoriti prepreke u nalaženju istine. 

- Moramo znati porijeklo virusa jer nam to može pomoći spriječiti buduće pojave zaraza.Nema se ništa za skrivati. Želimo znati porijeklo i to je sve - rekao je Tedros.

Novi.ba/Avaz

Ne propustite