Magazin Politico: Friedrich Merz je njemački Donald Trump

Svijet
Magazin Politico: Friedrich Merz je njemački Donald Trump
.

Ugledni politički magazin Politico nazvao je Friedricha Merza, funkcionera vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU), njemačkim Donaldom Trumpom. Opisali su ga kao tvrdokornog konzervativca koji pretenduje da bude kancelar i lider CDU-a.

Kako su naveli, 65-godišnji Merz ima šansu da uspije u svojim namjerama. On je korporativni advokat koji je u 20 godina rada stvorio malo bogatstvo.

screenshot-40

Uvijek je bio miljenik izrazito desne frakcije CDU-a koja nikada nije imala simpatije prema Merkel. Oni je optužuju da je narušila temeljne stranačke vrijednosti i da je partiju usmjerila ulijevo. To se prije svega odnosi na njenu migrantsku i socijalnu politiku.

Nakon što je 2018. godine Merkel podnijela ostavku na funkciju predsjednice CDU-a, među njenim nasljednicima želio je biti i Merz. Ali, tijesno je izgubio od Annegret Kramp-Karrenbauer.

Međutim, dvije godine kasnije Krap-Karrenbauer je izjavila da nema želju da bude kancelarka. Time su se otvorile mogućnosti Merzu. Osim njega, za predsjednika CDU-a kandidovali su se premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna Westphalia Armin Laschet i Norbert Rottgen, predsjedavajući Odbora za međunarodne odnose u Bundestagu. Vladajuća stranka će novog lidera izabrati u januaru sljedeće godine.

Izgledno je da će novi predsjednik stranke biti kancelar Njemačke, kao što je to bio slučaj u prošlosti. Prema ocijeni Politica, Merz se već uspio suprotstaviti planovima partijskog establišmenta. Između ostalog, uspio je onemogućiti namjeru aktuelnog vodstva da se odgodi stranačka konvencija za proljeće na kojoj se očekuje više od hiljadu delegata.

Prema anketama, Merz je u vodstvu u odnosu na protukandidate. Mnogi u CDU-u strahuju od negativnih posljedica po stranku i državu ako on bude njen novi lider.

Kritičari mu spočitavaju stavove o homoseksualcima, ali i komentare o mjerama protiv pandemije koronavirusa. Prije svega to se odnosi na restriktivne mjere uoči Božića koje uključuju ograničeno kretanje i okupljanje. Između ostalog, izjavio je da se ne tiče vlast s kim on ili drugi građani slave Božić.

Mnogi se pitaju da li je Merz dorastao da bude kancelar iz razloga što od 2004. nije na prvoj liniji njemačke politike. Do sada se bavio isključivo korporativnim pravom. Bivši saradnici su ga istakli kao osobom koja nije sklona timskom radu odnosno da je neko ko voli sve raditi sam, piše magazin Politico.

Novi.ba/Klix

Ne propustite