Političari iz RS žestoko reagirali na najavu SDP-ovih amandmana

Bosna i Hercegovina
Političari iz RS žestoko reagirali na najavu SDP-ovih amandmana
.

Brojni političari i stranke reagiraju na SDP-ov prijedlog amandmana na Ustav BiH.

Između ostalih, oglasio se lider PDP-a Branislav Borenović.

screenshot-14

- Amandmani SDP na Ustav BiH su apsolutno neprihvatljivi i nepotrebni. Jasno je da prijedlozi o uvođenju “predsjednika, potpredsjednika i premijera BiH” neće dobiti našu podršku u Parlamentu BiH. A prijedlog o povećanju broja poslanika u ovoj ekonomskoj besparici je “no comment” – napisao je Borenović na Twitteru.
Podsjetimo, pred državnim parlamentarcima 9. decembra će se naći prijedlog ustavnih promjena, poznatiji kao "aprilski paket", a koji se odnosi na izmjene kojima se u bh. sistem uvodi funkcija jednog predsjednika države, ali i funkcija državnog premijera. Prijedlog ustavnih promjena u proceduru će uputiti Klub zastupnika SDP-a BiH.

SDP predlaže amandmane na Ustav BiH kojima bi uveo funkcije predsjednika i dva potpredsjednika BiH, kao i premijera BiH.

- Riječ je o amandmanima koje smo ranije predložili, a koji će se naći na idućoj sjednici koja je zakazana za 9. decembar - rekao nam je Magazinović.
Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić ocijenio je da je SDP prijedlozima amandmana na Ustav BiH krenuo u nemoguću misiju, jer dobro znaju da za to nema saglasnosti najmanje dva naroda i jednog entiteta.

- Pravo je čudo da gospoda iz SDP-a nisu primijetila da se država uništava paraobajveštajnim i obavještajnim dejstvom kolega iz SDA koji kreiraju afere, prisluškuju, podmeću i bave se poslovima koji su izvan bilo kakvog zakonskog, logičkog i normalnog - rekao je Stevandić Srni.

Novi.ba/Avaz

Ne propustite