ISTINE I ZABLUDE O LIJEKOVIMA: Da li se uvijek piju PRIJE JELA i koje su kombinacije FATALNE?

Zanimljivosti
ISTINE I ZABLUDE O LIJEKOVIMA: Da li se uvijek piju PRIJE JELA i koje su kombinacije FATALNE?
Koja terapija za liječenje korone se pokazala kao efikasna

Koja terapija za liječenje korone se pokazala kao efikasna, na šta treba obratiti pažnju kada se koriste analgetici, kada sedativi stvaraju zavisnost, razjašnjava prof. dr Janko Samardžić, farmakolog
Prema riječima prof. dr Janka Samardžića, kliničkog farmakologa sa Medicinskog fakulteta u Beogradu pogrešno je reći da je neki lijek najefikasiji u liječenju korone, jer za mali broj virusa postoji ciljani lijek.

- Ipak, hidroksihlorokin je jako dobar za odrđene grupe pacijenata, kod akutne, burne infekcije u inicajalnoj fazi, baš kao i kod malarije - kada je početni tok bolesti jako buran kako bi stabilizovao stanje. Koristi se i kod autoimmunih bolesti i tada jako dobro djeluje – smatra prof. dr Janko Samardžić.

Ovaj lijek, inače, ima daleko manje neželjene efekte poput aritmija ili halucinacija u odnosu na hlorokin, dodaje profesor.

lijekovi

Kako bi se izbjeglo stvaranje trombova kod kovida, prvi lijek odbrane je aspirin, a tek nakon toga (ako se ne pokaže dovoljno djelotvornim), izbor pada na antikoagulantnu terapiju.

- Kao dio terapije, ali i preventivno može da se uzima vitamin D koji je sjajan za imunitet, a ne smijemo zaboraviti na vitamin C, kao i cink – savjetuje farmakolog.  

Nijedan lijek nije bez neželjenih dejstava uključujući i one koji se daju bebama, poput paracetamola, ako se uzimaju na svoju ruku, odnosno ako se sa njima pretjeruje (moguće je trovanje paracetamolom), a mogu da budu i opasne pojedine kombinacije.

- Kada kombinujte lijekove, recimo, analgetike, vodite računa da se njihova neželjena dejstva ne sabiraju, tj. ne preklapaju, već da budu sa dijamatralno različitog spektra. Kod glavobolje analgetik treba uzeti čim krenu prvi znaci, poput aure, i to onaj za koji znamo da nam odgovara - sugeriše prof. dr Janko Samardžić.

Nije pravilo da sve lijekove treba uzimati prije jela, na tašte…

- Sve više lijekova se pravi tako da hrana ne utiče na njihovu apsorpciju, odnosno bioiskoristivost, ali postoje i izuzeci. Pojedini antibiotici ne idu uz mlijeko i mliječne proizvode (ne uzmajte ih 2-3 sata prije i posle terapije), lijekovi za osteoporozu su takođe specifični, te se uzimaju na prazan želudac. Za analgetike ovaj savjet ne važi – kaže profesor i dodaje da treba biti oprezan i sa pojednim namirnicama, pout grejpfruta (ovo ne važi za pomorandžu i limun) ili đumbira, koji mogu da uspore metabolizam lijekova.

- Depresija se ne liječi sedativima, mada oni imaju svoje mjesto u inicijalnoj fazi, prve 2-4 nedjelje, dok antidepresivi ne krenu da daju efekte. Lako se stvara zavisnost, te se već nakon 4-6 nedjelja, recimo kod starih, mogu primjetiti kognitivni poremećaju, gubi se koordinacija, lako padaju i imaju frakture. Nikako se ne smiju mešati sa alkoholom, jer to može da dovede do smrtnog ishoda usljed gušenja – upozorava farmakolog.

Sedativi vam neće riještiti problem na duže staze, već mogu nakratko da pomognu da prevaziđete trenutnu krizu, veliku tugu ili traumu, smatra prof. dr Samardžić.

- Treba ih ukidati postepeno, u suprotnom, kada se naglo prestane, prvobitni simptomi zbog kojih ste krenuli da ih uzimate se pogoršavaju. Tu spadaju foboje, panika i generalno anksiozno-depšresivni sindrom. Za razliku od sedativa, antidepresivi se uzimaju duže, od 9-12 mjeseci – objašnjava farmakolil i dodaje:

- Uzimate ih pravilno da ne biste upali u zamke, dakle nikako na svoju ruku. Umesto toga možete i da prošetate 45 minuta minimum, to podiže nivo serotonina bolje od svakog antidepresiva.

Ne propustite