ZABORAVITE NA SKUPA RJEŠENJA! Umjesto da bacate novac, napravite ovo i olakšajte si život!

Objavljeno:29.11.2020 - 15:48
A A A Times Arial

Njemački znanstvenici ponudili su rezultate intrigantnog istraživanja – umjesto da ulažete u uređaje za filtriranje zraka bolje otvarajte prozore i tako prozračite prostorije.

Dva profesora tehnološkog sveučilišta u središnjoj Njemačkoj ispitala su učinke oba postupka na aerosole koji su ranije oslobođeni u praznoj učionici i prošireni prostorijom uz pomoć ventilatora.

1-nvdvqdxaszce7nsafjuepw

“Rezultati pokazuju da bi prozračivanje sobe, otvaranjem svih prozora na tri minute uz vanjsku temperaturu od 7 to 11 stupnjeva Celzija, bilo dovoljno da smanji koncentraciju aerosola do 99,8 posto”, objašnjava tim s Technische Hochschule Mittelhessen (THM) .

Nasuprot tomu četiri mobilna zračna filtera postavljena u sobu smanjila su koncentraciju aerosola na 90 posto nakon 30 minuta rada, pri tim stvarajući buku i troškove.

Njemačka agencija za okoliš već je ranije izrazila zabrinutost zbog korištenja mobilnih zračnih filtera u učionicama kao nadomjestak za dobro staro otvaranje prozora jer ne osiguravaju ulazak dovoljno zraka izvana.


Postoje situacije u kojima bi takvi filteri mogli biti korisni – primjerice tamo gdje se prozori ne mogu otvoriti, no oni neće potpuno pročistiti zrak.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!