KAKO PREPOZNATI SIMPTOME KORONAVIRUSA KOD DJECE? DR Vukomanović otkriva: Najčešće se radi o zapušenom nosu, curenju iz nosa, povišenoj temperaturi...

Aktuelno
KAKO PREPOZNATI SIMPTOME KORONAVIRUSA KOD DJECE? DR Vukomanović otkriva: Najčešće se radi o zapušenom nosu, curenju iz nosa, povišenoj temperaturi...
.

Kardiolog-pedijatar otkriva koji simptomi ukazuju na korona virus kod djece!
 
Od početka pandemije govorilo se o tome da su djeca manje ugrožena jer rjeđe oboljevaju od kovida, a i kada obole, uglavnom imaju blažu kliničku sliku.

Ipak, činjenica je da mogu da se zaraze, a kardiolog-pedijatar dr Vladislav Vukomanović iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "dr Vukan Čupić" je objasnio kako prepoznati simptome kod djece.

- Veliki broj je asimptomatske djece, uglavnom predstavljaju opasnost prenošenja ka starijima, ka svojim roditeljima, bakama i dekama. Simptomatologija je obično veoma trivijalna – ili se radi o zapušenom nosu, curenju iz nosa, povišenoj telesnoj temperaturi, suvom kašlju, a ono što je nešto češće u odnosu na odrasle su gastrointestinalne tegobe, bolovi u stomaku, proliv i povraćanje.

Dr Vukomanović je naglasio da je jako važno da deca u porodici nauče kako da se čuvaju od virusa.

- Iako kažu da je cijela Srbija u stvari bolnica, važna je porodica, u porodici mogu da se steknu navike, da se djeca upozore šta da rade, da se djeca nauče da peru ruke, da izbjegavaju veoma bliske kontakte, da nose maske. Nama je važna epidemiološka anamneza - ukoliko se kod djeteta pojavi neka simptomatologija koja može da ukaže na kovid-19, mi se veoma detaljno raspitamo o tome da li postoje uži članovi porodice koji su ispoljili neku kliničku sliku ili se liječe od te infekcije.

Kardiolog-pedijatar smatra da će privremeni prelazak na onlajn nastavu malo umiriti situaciju.

- U periodu kada djeca nisu išla u školu, broj prijema je bio značajno smanjen, bilo je i manje drugih infekcija. Mislm da je to dobra mjera, da će uspjeti da se zaravni zaražavanje.

Kada je riječ o vakcinaciji protiv gripa, doktor kaže da decu treba vakcinisati.

- Ne bih mijenjao praksu kada je riječ o vakcinisanju protiv gripa, treba ih vakcinisati, čekati vakcinu koja će doći, nadam se krajem ove godine ili početkom iduće. Spremaju se već prioriteti i prave se planovi kako zaštititi stanovništvo.

Novi.ba/Srbija Danas

Ne propustite