Kako da znate da li je COVID došao do pluća?

Aktuelno
Kako da znate da li je COVID došao do pluća?
.

- Otežano disanje i kratak dah simptomi su kovida 19 koji ukazuju da je virus možda zahvatio pluća, što je razlog da se odmah javite ljekaru - kaže lekar opšte prakse dr Irina Radošević

Kovid 19 je respiratorno oboljenje, odnosno napada disajne organe koji uključuju i pluća. Može da izazove različite tegobe sa disanjem, od blagih pa sve do teške respiratorne insuficijencije. Osobe sa hroničnim oboljenjima, kao što su srčana oboljenja, astma, karcinom ili dijabetes su u većem riziku da razviju i tešku kliničku sliku korone.

SARS-Cov-2 koji izaziva covid 19 spada u grupu korona virusa. Virus kapljicama dospjeva do gornjih partija disajnog sistema, dolazi u kontakt sa sluzokožom nosa, usta i grla, ulazi u zdrave ćelije koje koristi da se deli i umnožava, šireći se dalje u susedne ćelije.

Korona se lako spušta u pluća

Kako bolest napreduje, virus se "spušta" u sve niže i niže dijelove disajnog sistema, i ukoliko se imuni sistem ne izbori sa virusom, on može da dospe i do pluća izazivajući pneumoniju, a u najtežim slučajevima i respiratorni distres sindrom – ARDS, navodi se na sajtu "Eklinika".

Zapaljenje pluća koje izaziva korona virus se često javlja obostrano, i iako se većina ljudi oporavi bez posljedica, pneumonija izazvana korona virusom može biti veoma teška, da odvede do ozbiljnih oštećenja pluća što rezultira dugotrajnim oporavkom i prisustvom simptoma kašlja i otežanog disanja i više mjeseci nakon "ozdravljenja".

Prisustvo virus u organizmu "slabi" imuni sistem, što može da dovede i do "superinfekcije", odnosno sekundarne infekcije pluća bakterijom.

Simptomi infekcije pluća

- porast tjelesne temperature

- kašalj – može biti produktivan ili suv

- kratak dah, otežano disanje

- ubrzano disanje

- bol u grudima – koji se obično pogoršava pri kašlju ili dubokom udahu

- malaksalost/zamaranje

- preznojavanje

- Ukoliko imate bilo koji od navedenih simptoma, pored testa na koronu, ljekar će vas uputiti i na rendgen pluća, a u nekim situacijama i na skener (CT) grudnog koša. Na rendgenu se vide jasne "sjenke" u zahvaćenim delovima, često obostrano. Na CT-u se, ukoliko je u pitanju pneumonija izazvana korona virusom, vidi slika "mliječnog stakla".

Što se tiče terapije, trenutno još ne postoji zvanična odobrena terapija za korona virus. Stoga, terapija virusne pneumonije je simptomatska, odnosno uključuje liječenje povišene temperature i kašlja, i praćenje saturacije – koncentracije kiseonika u krvi.

U teškim slučajevima neophodna je i terapija kiseonikom, a u najtežim slučajevima i priključivanje na respirator. U slučajevima sekundarne bakterijske infekcije, terapija uključuje i antibiotike.

(Alo.rs)

Ne propustite