Ambasador Srbije proglašen personom non grata, zatraženo da napusti Crnu Goru

Bosna i Hercegovina
Ambasador Srbije proglašen personom non grata, zatraženo da napusti Crnu Goru
.

U skladu sa članom 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je danas ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Vladimira Božovića za persona non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru, saopćeno je iz MVP, prenosi Antena M.

screenshot-31

- Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, jučer je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo – navodi se u saopćenju.

Time je, dodaje se, „unizio i najviše zakonodavno i predstavničko tijelo - Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018 g. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš“.

- Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavijestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a nota će biti uručena i ambasadoru Božoviću - zaključeno je u saopćenju.

Novi.ba/Avaz

Ne propustite