KORONA SE PRVO JAVLJA U NOSU? Novo istraživanje ukazuje na najraniji simptom zaraze - nastaje i prije gubitka mirisa

Objavljeno:28.11.2020 - 10:59
A A A Times Arial

Kako svi stručnjaci - svjetski i domaći ističu, o korona virusu se još uvijek ne zna dovoljno. Novi simptomi, rani znaci zaraze ovim opasnim virusom se svakodnevno prijavljuju, a nedavno su naučnici sa Univerziteta u Barseloni došli do još jednog otkrića.

Prošlo je godinu dana od pojave korna virusa u Vuhanu, i ako se prije pola godine nije toliko znalo o kovidu, sada se svakodnevno dobijaju nove informacije a naučnici sprovode istraživanja i bilježe novi simptomi i osobine bolesti.

Tako su nedavno stručnjaci sa Univerziteta u Barseloni rekli da se 70 odsto ljudi koji su se razboljeli od kovida-19, u najranijim fazama,žalilo na suh nos. I tek tada je njihov osjećaj mirisa i ukusa potpuno nestao.

Naučnici pretpostavljaju da je gubitak mirisa kod kovida-19 povezan sa isključivanjem peharastih ćelija, koje pomažu supstancama odgovornim za mirise da se "prilepe" za odgovarajuće receptore. Zbog toga se pojavljuje isušivanje sluzokože.

Značajno je da suhoća u nosu ostaje kod pacijenta približno isti period kao i gubitak mirisa.U prosjeku je to od osam do dvanaest dana, a zatim se postepeno vraća u normalu.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!