Ko će se prvi vakcinisati u BiH?

Objavljeno:28.11.2020 - 07:52
A A A Times Arial

Bosna i Hercegovina obezbijedila je 1.230.000 vakcina protiv COVID-19, potvrđeno je na sastanku u Doboju. gdje je analizirano stanje u vezi s pandemijom koronavirusa i njenim posljedicama, koji je sazvan da bi se spriječilo daljnje pogoršanje.

"BiH je u procesu nabavka, mi smo izvršili nabavku 1.230.000 vakcina. Ona će biti do kraja prvog kvartala. BiH je sposobna i spreman platiti sve to što je potrebno", kazao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Alen Šeranić, ministar zdravstva RS rekao je da će u BiH doći ona vakcina koja dobije certifikat Svjetske zdravstvene organizacije i drugih regulatornih agencija.

"Samo takva vakcina može doći i nemam bojazni od vakcine", kazao je Šeranoić.

"Rado ću se prvi vakcinisati, ali ja nism rizična kategorija. Javno ću se vakcinisati ako treba", izjavio je Šeranić.

Pomoćnik u ministarstvu zdravstva Goran Čerkez je kazao:

"Svaka vakcina koja dođe bit će sigurna i provjerena. Vakcinisat ću se, spadam u rizičnu kategoriju jer imam dijabetes, vakcinisat ću se i imam puno povjerenje u vakcine", izjavio je Čerkez.

Fadil Novalić je rekao to da su sva tri premijera preležali koronavirus, te da imaju sada imunitet.

"Ali mislim da se prvo trebaju vakcinisati zdravstveni radnici", poručio je.

Radovan Višković, premijer RS, kazao je da je budžetima obezbijeđeno 13 miliona dolara za vakcine, a BiH će preko COVAX sistema imati ravnopravan pristup vakcinama kao i sve ostale zemlje.

(n1)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!