NOVE MJERE STUPILE NA SNAGU: Hrvatska prvi dan u lockdownu

Region
NOVE MJERE STUPILE NA SNAGU: Hrvatska prvi dan u lockdownu
Hrvatska je od ponoći pod najstrožijim setom mjerama za suzbijanje širenja pandemije, praktično u lockdownu.

Hrvatska je od ponoći pod najstrožijim setom mjerama za suzbijanje širenja pandemije, praktično u lockdownu. Zatvaranje je blaže od onog u proljeće jer ne dotiče slobodu kretanja, ali posljedice će uvelike osjetiti ekonomija.


U cijeloj se Hrvatskoj od ponoći pa do 21. decembra, a možda i duže, zatvaraju kafići i restorani, teretane, zabranjuju se svadbe, priredbe i sajmovi, adventi i okupljanja iznad 25 osoba. Zatvaraju se i kladionice, a nakon 22 sata moraju zatvoriti i pekarnice. Ne zatvaraju se - crkve, piše Index.hr.

Premijer Andrej Plenković sinić se zbog novih mjera obratio javnosti. Rekao je kako borbu protiv koronavirusa vlada temelji na povjerenju između građana i države.

"Dosadašnjim mjerama nastojali smo očuvati što normalniji život naših sugrađana, trudeći se izbjeći potpuno zatvaranje i policijski sat kakav sada imaju brojne evropske države. Premda se sedmični rast broja zaraženih početkom ovog mjeseca usporio, ove sedmice bilježimo porast od 15 posto te je dnevni broj zaraženih jučer prvi put premašio 4 hiljade", rekao je Plenković.

On je kazao kako je novim mjerama cilj zaštititi zdravlje, spasiti živote ljudi i smanjiti opterećenje u zdravstvenom sistemu8.

"Da bismo u tome uspjeli, moramo učiniti sve da zaštitimo najugroženije među nama i zato moramo ponovno osvijestiti opasnost koja prijeti od ovog virusa", kazao je on.

Plenković je najavio i nosi set pomoći privredi koja će trpiti posljedice zbog ovog zatvaranja.

Ne propustite