Mjere protiv korone: Kim Jong-un naredio ubistvo dvije osobe

Aktuelno
Mjere protiv korone: Kim Jong-un naredio ubistvo dvije osobe
.

Predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong-un naredio je egzekuciju (ubistvo) najmanje dvije osobe, zabranio ribarenje u moru i stavio u karantin prijestolnicu Pyongyang u okviru fanatičnih napora da zemlju sačuva od pandemije i njenih štetnih utjecaja na ekonomiju.

Ove informacije je potvrdila južnokorejska obavještajna služba pred parlamentom, a Vlada Sjeverne Koreje je također naredila diplomatima u inostranstvu da se uzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli da isprovociraju SAD usljed zabrinutosti zbog mogućeg novog pristupa zemlji, koji bi mogao da zauzme novoizabrani predsjednik Joe Biden.

Iz južnokorejske obavještajne službe su naveli i to da su vlasti Sjeverne Koreje prošlog mjeseca naredile egzekuciju osobe iz mjenjačnice, koja je smatrana odgovornom za pad deviznog kursa.

Isti izvor je također rekao da su vlasti Sjeverne Koreje u augustu naredile ubistvo visokog zvaničnika zbog kršenja vladinih restrikcija na robu kupljenu u inostranstvu, ali nije rečeno o kojim osobama je tačno riječ.

Sjeverna Koreja je također zabranila ribarenje u moru i proizvodnju soli kako bi spriječila da virus dospije u morsku vodu.

Pyongyang i provincija Jagang na sjeveru zemlje stavljeni su u karantin usljed zabrinutosti zbog koronavirusa. Ranije ovog mjeseca vlasti su stavile u karantin druge oblasti u zemlji u koje je unesena nedozvoljena roba.

Vlasti Sjeverne Koreje tvrde da u zemlji nije zabilježen nijedan slučaj koronavirusa, a ovu tvrdnju doveli su u pitanje mnogi strani eksperti.

Izbijanje velike epidemije koronavirusa u Sjevernoj Koreji moglo bi imati strašne posljedice zbog stanja zdravstvenog sektora u zemlji usljed njene izolovanosti i hroničnog nedostatka medicinskih sredstava.

Vlasti su zbog pandemije u junu zatvorile granicu s Kinom, najvećim trgovinskim partnerom Severne Koreje, što je zadalo težak udarac ekonomiji, piše US News pozivajući se na AP.

Zemlja se nalazi pod sankcijama SAD-a, a vlasti se i dalje nisu oglasile povodom Bidenove pobjede.

(klix.ba)

Ne propustite