Preminuo Nijaz Miljković, komandant 506. kladuške brigade Armije RBiH

Objavljeno:27.11.2020 - 13:30
A A A Times Arial

U 62. godini je preminuo Nijaz Miljković, komandant 506. kladuške brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH). Preminuo je jučer usljed koronavirusa.

Rođen je u Velikoj Kladuši gdje je igrao za NK Krajišnik, a potom i za FK BSK iz Banje Luke gdje je i studirao na Pravnom fakultetu, ali je studij prekinuo zbog odlaska na odsluženje vojnog roka u Bileći gdje je završio Školu rezervnih oficira.

U toku afere u Agrokomercu Miljković je radio u ovom gigantu, ali je ubrzo našao zaposlenje u Štabu teritorijalne odbrane gdje se pokazala njegova stručna sposobnost za planiranje, organiziranje i po potrebi pokretanje vojnih aktivnosti u cilju odbrane Bosne i Hercegovine. aktivno se uključio u organizaciju odbrane domovine kroz animiranje velikokladuškog stanovništva i pripremanje zauzimanja pograničnih linija i položaja prema susjednoj Republici Hrvatskoj, gdje je već bila formirana tzv. “Srpska autonomna oblast Krajina”.

Već početkom 1992. godine Nijaz Miljković bio je pomoćnik načelnika Štaba za operativne poslove.

Završetkom rata, Miljković se povukao iz vojske, a za političkim angažmanom, , nije imao ambicija. Družio se s običnim ljudima, nekadašnjim borcima 5. korpusa koji su odbranili Krajinu i Bosnu i Hercegovinu.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!