DR PANIĆ SE JAVIO IZ SRBIJE, NA RUBU SUZA: Skoro zaplakao u emisiji, "JUČER SAM BIO U SITUACIJI KAKVA SE DEŠAVALA U ITALIJI"

Objavljeno:27.11.2020 - 11:33
A A A Times Arial

Foto: N1

Anesteziolog i predsjednik Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije Rade Panić ističe u Novom danu na TV N1 "da je zdravstveni sistem Srbije zvanično pukao", podsjećajući na izjavu srbijanskog ministra zdravlja Zlatibora Lončara da je trenutno zaraženo korona virusom 2.340 zdravstvenih radnika. Kaže da je trenutna situacija "jako, jako loša", i treba hitno reagovati jer "ne da u Srbji neće biti mjesta u bolnicama, već nema mjesta u COVID bolnicama". Što prije treba "preduzeti mjere koje su značajno oštrije od ovih koje su sada", upozorava.

"Čujete da sam veoma uzbuđen. Jučer sam bio u situaciji kakva se dešavala u Italiji. U svom profesionalnom vijeku nisam očekivao da ću doći u takvu situaciju, nisam imao mjesta za ljude koje mi u medicini smatramo mladima, niti sam imao gdje da ih transportujem", vidno potresen kaže Panić koji trenutno radi u "crvenoj zoni" i dodaje da je situacija gora nego u julu, da "kliničke slike pacijenata postaju teže... više je mladih ljudi i ogroman je broj oboljelih i nismo baš uspješni u liječenju u intenzivnoj njezi, velika je smrtnost kad pacijent dođe u najteže stanje".

"Nemoć koju sam osjetio, osjećaju svi zdravstveni radnici širom Srbije, i za to je odgovoran ministar Lončar... Hitno je, ne da u Srbji neće biti mjesta u bolnicama, već nema mjesta u COVID bolnicama... Sa mjerama se kasni mjesec dana, a ne znam zašto Krizni štab ne zasjeda u ovoj vanrednoj, vanrednoj situaciji 24 sata dnevno. To je obaveza Kriznog štaba, pozivam ih da se probude, da ako ne znaju šta se dešava u Srbiji, da zamole za službene automobile i da se provezu i da vide šta se dešava", ukazuje Panić.

Ističe da je "hitno da se preduzmu mjere koje su značajno oštrije od ovih koje su sada"

"Ne pričam o zaključavanju, ali ako je situacija takva da nema novca, da se neće zaposliti svi raspoloživi (zdravstveni) kadrovi sa biroa, onda da se to jasno kaže građanima Srbije i da se zamole da istrpe tri sedmice zaključavanja, da bi na proljeće mogli da kažemo da i dalje funkcionišemo", poručuje on.

Dodaje da "misli da može bez zaključavanja, ali to bi od ove vlasti onda zahtjevalo da prestanu da se bave izbornom kampanjom i da se isključivo bave donošenjem i sprovođenjem mjera. Prosto je - ako imate prave podatke o broju oboljelih i odakle dolaze, ako prepoznate žarišta, onda ih možete izolovati i spriječiti dalje širenje virusa", ukazuje Panić.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!