OGLASILA SE I TEGELTIJINA SAGOVORNICA IZ SKANDALOZNOG SNIMKA: "Avdo Avdić i portal Istraga.ba lažno insinuiraju"

Objavljeno:26.11.2020 - 15:54
A A A Times Arial

Milijana Buha, doskorašnja članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, komentarisala je za N1 audio koji je danas objavio portal Istraga.ba, a u kojem predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija razgovara s njom.

Kako je navela, "novinar Avdo Avdić i portal Istraga.ba lažno insinuiraju da je iskoristila svoju poziciju člana VSTS-a da bi izdejstvovala imenovanje za svoju sestru Sanju Čegar".

"Moja sestra je bila i još uvijek je stručni saradnik Okružnog privrednog suda u Banjaluci. Još uvijek nigdje nije ni konkurisala, a kamoli izabrana na mjesto sudije u bilo kojem sudu. Pošto je stručni saradnik u sudu, ima prirodnu i normalnu želju da konkuriše na poziciju sudije. Svi moji razgovori sa predsjednikom VSTS-a su se svodili isključivo na problem sukoba interesa, odnosno pitanje njenog konkurisanja u situaciji u kojoj sam ja član VSTS-a. Predsjednik VSTS-a mi je u više navrata uvijek odgovarao da je to problem sa stanovišta sukoba interesa i da bi to podrazumjevalo moje podnošenje ostavke na mjesto člana VSTS-a", navela je Buha za N1.

Kako kaže, želi da "skrene pažnju da je njena sestra bila izvanredan student sa prosjekom ocjena 9,3 i ovo vidi kao pokušaj njene diskvalifikacije u bilo kojem konkursu na koji bi se u budućnosti mogla prijaviti".

"Podsjećam da procedura za imenovanje na mjesto sudije podrazumijeva da svi kandidati rade test stručnosti i pismeni test i da on čini osnovu izbora na mjesto sudije tako da to ne može biti ničija proizvoljna odluka. Odlučno odbijam svaku drugu insinuaciju koja je još jedan od neuspješnih tendencioznih i zlonamjernih pokušaja diskreditacije predsjednika VSTS-a", tvrdi Buha.
 
"Na kraju želim da naglasim još jedanput da niti sam ja tražila imenovanje niti je predsjednik to ikada obećavao, te su se svi moji razgovori po tom pitanju sa predsjednikom vodili isključivo oko problema mog eventualnog sukoba interesa u toj situaciji, a što je vidljivo i iz činjenice da je moja sestra još uvijek stručni saradnik na Okružnom privrednom sudu u Banjaluci iako sam na ove teme sa predsjednikom razgovarala prije nekih godinu ili dvije dana", kazala je Buha.

Portal Istraga.ba danas je objavio audiosnimak u čijem je centru predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija. Na snimku koji je nazvan "Potkivanje 2", prema navodima portala Istraga, čuje se Milan Tegeltija dok razgovara na telefon.

Materijal su, navodi autor Avdo Avdić, redakciji Istrage dostavile nepoznate osobe sa područja Banje Luke, a provjerama su utvrdili da se radi o autentičnom materijalu.

"Taktiku ćete prepustiti meni, jer se vi u to ne razumijete", kaže predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija na kraju telefonskog razgovora za koji Istraga tvrdi da se radi o Milijani Buhi, doskorašnjoj članici VSTV-a, koja je, navodno, insistirala da njena sestra Sanja Čegar bude imenovana za sudiju Osnovnog suda u Banjoj Luci.

(Slobodna Bosna)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!