PUCA TI KOŽA, IMAŠ GRČEVE ILI TI OPADA KOSA? Ovaj vitamin nedostaju vašem tijelu

Zdrav život
PUCA TI KOŽA, IMAŠ GRČEVE ILI TI OPADA KOSA? Ovaj vitamin nedostaju vašem tijelu
Kako bi se uvjerila da se zdravo hraniš i unosiš dovoljno korisnih tvari u organizam, osluhni svoje tijelo.

Kako bi se uvjerila da se zdravo hraniš i unosiš dovoljno korisnih tvari u organizam, osluhni svoje tijelo. Ako primijetiš određene promjene na koži, tvoje tijelo pokušava 'reći' da ti nedostaju vitamini ili minerali. Ovo su promjene na koje treba obratiti pozornost.

Pucanje kože na rubovima usana, nedostaju ti: željezo, cink i B vitamini, poput vitamina B3, B2 i B12. To je uobičajeno kod vegetarijanaca jer zbog načina prehrane često ne dobivaju dovoljno spomenutih tvari.
Rješenje: Jedi više blitve, kikirikija, mahunarki poput leće, mesa peradi, lososa, tune, jaja, školjki i rakova. Apsorpcija željeza pojačana je vitaminom C, koji također pomaže u borbi protiv infekcije. Kombiniraj ove namirnice s povrćem poput brokula, crvene paprike, kelja i karfiola.
 

woman-3061123-960-720-660x450

Crveni osip na licu (a ponekad i na drugim mjestima) i gubitak kose, nedostaje ti: vitamin B7, poznat kao vitamin za kosu. Ako jedeš sirova jaja, to te čini ranjivom jer protein prisutan u sirovim jajima, pod nazivom avidin, inhibira sposobnost tijela da apsorbira biotin.
Rješenje: Jedi više kuhanih jaja (kuhanje deaktivira avidin), losos, avokado, gljive, cvjetače, soju, orahe, maline i banane.
 


Crvene ili bijele promjene na koži slične aknama, obično na licu, rukama, bedrima i stražnjici, nedostaju ti: esencijalne masne kiseline i vitamini A i D.
Rješenje:Treba ti više lososa i sardina, orašastih plodova kao što su orasi i bademi te sjemenki kao što su lan i konoplja. Za vitamin A, jedi više zelenog povrća poput mrkve, batata i crvene paprike. Ovo povrće ima dosta beta karotena, koji tijelo koristi kako bi dobilo potreban vitamin. I samo 10 minuta na suncu pomoći će ti da dobiješ vitamin D.
 

Trnci i peckanje u rukama, nogama ili bilo gdje u tijelu, nedostaju ti: vitamini skupine B, poput folne kiseline (B9), B6 ​​i B12. Ovaj nedostatak je izravno povezan s perifernim živcima. Navedeni simptomi mogu se javiti i u kombinaciji s anksioznošću, depresijom, anemijom, umorom i hormonskom neravnotežom.
Rješenje: Jedi špinat, šparoge, ciklu, grah, jaja, školjke, rakove i meso peradi.
 

Grčevi u mišićima, probadajuća bol u prstima, zglobovima, lukovima stopala, nogama i leđima, nedostaju ti: magnezij, kalcij i kalij. Ako redovito vježbaš, možeš izgubiti više minerala (i vitamina B skupine koji su topivi u vodi) zbog jakog znojenja.
Rješenje: Jedi više banana, badema, lješnjaka, tikvica, trešanja, jabuka, grejpa, brokule, povrća tamnih listova, kao što su kelj i špinat.
 

 

(Novi.ba/ Miss7zdrava)

Ne propustite