Otkriveno koliko UV zračenje može spriječiti širenje koronavirusa

Aktuelno
Otkriveno koliko UV zračenje može spriječiti širenje koronavirusa
.

Nedavna je studija pokazala da se tehnologija UV zračenja, koja se već koristi za sprečavanje širenja zaraza u velikim zgradama, ima potencijal i protiv covida-19.

Istraživanje, objavljeno u časopisu PeerJ, koje prenosi Science Daily, otkrilo je da UV zračenje može ubiti čestice virusa SARS-CoV-2 koje se mogu širiti i aerosolom.

Korištenje ove metode s drugim mikroorganizmima već je korišteno, ali treba napomenuti i da je štetno za ljude. Međutim, lampe UVC zračenja kratke valne duljine postavljene na stropove mogle bi dezinficirati zrak bez ugrožavanja sigurnosti ljudi.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Queen Mary u Londonu i Sveučilištu Leeds Beckett analiziralo je dosad objavljene podatke o utjecaju UV zračenja na koronaviruse. Analiza je pokazala da su i čestice SARS-CoV-2 osjetljive na ultraljubičaste zrake te da bi razine zračenja, potrebne za deaktivaciju virusa, praktične i sigurne za ljude.

Sve je više saznanja o tome da se novi koronavirus najviše širi zrakom, odnosno česticama koje izbacujemo disanjem i govorom. Rizik je puno veći u loše provjetravanim zgradama.

Primjena u praksi

Clive Beggs, profesor emeritus psihologije na Sveučilištu Leeds Beckett, rekao je: "Sad znamo da se covidom-19 možemo zaraziti zračnim prijenosom pa moramo pronaći načine kako da se taj rizik umanji, posebno u velikim, poslovnim zgradama. I dok znamo da nošenje maski i provjetravanje značajno umanjuje prijenos covida-19 u zatvorenim prostorima, ove mjere nisu uvijek praktične, posebno zimi.

Ultraljubičaste lampe već su raširena tehnologija koja se dokazala učinkovitom kod prijenosa zaraznih bolesti poput ospica i tuberkuloze u zatvorenim prostorima. Zato imamo dobru osnovu vjerovati da ista tehnologija može zaštititi ljude u uredima, restoranima i barovima, a pomoći nam istovremeno da što normalnije živimo."

Naglašavaju da je sad inženjerski problem kako riješiti da se ta tehnologija može koristiti u zgradama. Oni sad pokušavaju pronaći razne načine da se dezinfekcija putem UV zračenja uvede u praksu.

(N1)

Ne propustite