NOVE MJERE JUČE STUPILE NA SNAGU: Kako funkcionišu ograničenja u javnom gradskom prevozu

Region
NOVE MJERE JUČE STUPILE NA SNAGU: Kako funkcionišu ograničenja u javnom gradskom prevozu
Od juče je na snazi i stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije i karantina, ali i svih ostalih mjera koje su usvojene na predlog Kriznog štaba.

Od juče je na snazi i stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije i karantina, ali i svih ostalih mjera koje su usvojene na predlog Kriznog štaba.
Nove mjere zaštite od širenja virusa korona, koje je Vlada Srbije propisala u subotu, primjenjuju se od juče. Skraćeno radno vrijeme kafića, restorana, barova, klubova, kladionica i tržnih centara, prvog dana stupanja mjera "na snagu", ugostitelji i vlasnici ovih objekata su ispoštovali, te su katance na vrata stavili u 18.00.

Propisano je i obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom u onim situacijama gdje se ne mogu izbjeći kontakti. Zabranjena su sva javna okupljanja s prisustvom više od pet osoba. Ipak, od ove mjere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih, odnosno minimum četiri kvadrata po osobi. Svi oni rade do 18.00, samo prehrambene radnje mogu do 21.00, a apoteke i benzinske pumpe bez ograničenja.

Određen je i maksimalan broj putnika u javnom prijevozu. Novo obavještenje nalazi se i na vratima autobusa, a Beograđani ga uglavnom poštuju. Ipak, kako kaže vozač GSP, broj putnika zavisi od toga koji je dio dana, te se situacija tokom dana nije znatno promijenila u odnosu na prethodni period. Špic koji je bio do 17.00, od juče je od 17.00 do 20.00, a kako bi se linije gradskog prijevoza rasteretile, u tom periodu je na ulicama prestonice 236 autobusa više.

- Već nekoliko dana je manje putnika nego ranije. Valjda mnogi rade od kuće, a i starije ljude slabije viđam da se voze. Situacija s brojem ljudi u vozilima zaista nije loša, s obzirom na to da je ova mjera na nivou preporuke, a ne obaveze - objašnjava vozač,prenosi Novosti.

Ne postoji redar zadužen da prebrojava koliko putnika uđe, te je na korisnicima gradskog prijevoza da odluče da li će ući u autobus u kom je preporučeni kapacitet već popunjen ili će sačekati sljedeći. Na svako drugo "zabranjeno" sjedište, Beograđani su, čini se, zaboravili, ali se zaštitne maske mogu vidjeti na licima svih putnika. Nove mjere su oročene na deset dana, pa će biti ponovo razmotrene.

Od juče je na snazi i stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije i karantina, ali i svih ostalih mjera koje su usvojene na predlog Kriznog štaba. Vlada Srbije je omogućila rad od kuće gdje god je to izvodljivo, kako bi se smanjio rizik od zaražavanja u radnim prostorijama i javnom prevozu.
 

Ne propustite