Evropska komisija osigurala ugovor o nabavci vakcina Moderne za koronavirus

Aktuelno
Evropska komisija osigurala ugovor o nabavci vakcina Moderne za koronavirus
.

Evropska komisija u srijedu će potpisati ugovor s američkom farmaceutskom kompanijom Moderna za nabavku do 160 miliona doza njene vakcine za koronavirus, saopćila je predsjednica komisije Ursula von der Leyen.

- Svi mi znamo da je ovo sigurna i efikasna vakcina koja će pružiti trajno, održivo rješenje za ovu pandemiju - kazala je von der Leyen u video izjavi iz Bruxellesa u utorak u kojoj je objavila finaliziranje ugovora.

Moderna  je izvjestila kako početne analize ukazuju da je njena vakcina protiv koronavirisa 94,5 posto efikasna - druga farmaceutska grupacija koja je objavila pozitivne rezultate velikih kliničkih proba, nakon što je to učinio udruženi poduhvat Pfizer/BioNTech venture.

Kada se dokaže da je vakcina Moderne sigurna i efikasna, svaka država članica EU primit će je istovremeno u skladu s obimom stanovništva, kazala je von der Leyen.

To je šesti ugovor koji je izvršni organ Evropske unije, koji pregovara u ime 27 država članica bloka, osigurao s proizvođačima vakcina, prenosi dpa.

Ne propustite