DANAS SU OBORENI SVI CRNI REKORDI, ali doktor Kon kaže da IMA I DOBRIH VIJESTI!

Region
DANAS SU OBORENI SVI CRNI REKORDI, ali doktor Kon kaže da IMA I DOBRIH VIJESTI!
Danas su oboreni svi crni rekordi kada je korona virus u pitanju.

Danas su oboreni svi crni rekordi kada je korona virus u pitanju. Ali, dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa rekao je da ipak postoje i ohrabrujuće vijesti
Za razliku od prethodnih dana, kada je polovina novozaraženih billa u Beogradu, sada to nije slučaj.

- Teško može da se kaže da je epidemija pod kontrolom. Međutim, ono što može eventualno da nas malo ohrabri u ovakvoj nepovoljnoj, negdje čak i katastrofalnoj situaciji, jeste činjenica da je u Beogradu ispod 30 odsto zaraženih. Dakle, već nekoliko dana broj zaraženih u prestonici je do 2.200. Kao prvo mjesto gdje se virus naglo aktivirao dosegao je izgleda maksimum, pitanje je kako će to dalje teći. Problem je što je to na visokom nivou i to će trajati. Pratićemo trend, vidjećemo da li će broj novozaraženih početi da pada, ali svakako neće brzo padati broj zaraženih i to je sigurno - kaže dr Kon.Prema rečima Dragoša Stojanovića direktor KBC Zemun, mjesta u bolnicama je sve manje, ali opreme za sada ima dovoljno.

- Već deveti mjesec gazimo. Ovaj nalet virusa je duplo teži, to vidimo i po broju hospitalizovanih koji imaju teške slike. Jutros je 24 pacijenta bilo intubirano, 20 ih je bilo na neinvazivnoj ventilaciji, sedam na "haj flou". Čak 98 zdravstvenih radnika je inficirano, jedan kolega je na liječenju kod nas, ali ostali su u kućnoj izolaciji. Kod nas u trijažnoj ambulanti je večeras bilo 25 pacijenata, a 15 je ispred koji čekaju. U 19 sati je bilo 355 pacijenata, a kapacitet je 360 - rekao je dr Stojanović.

Ne propustite