NOVE MJERE STUPILE NA SNAGU Pooštravaju se restrikcije zbog povećanog broja zaraženih

Objavljeno:24.11.2020 - 19:39
A A A Times Arial

Zbog povećanja broja novooboljelih zbog korone i sve lošije epidemiološke situacije Vlada Srbije propisala je nove mjere za suzbijanje širenja virusa koje stupaju na snagu danas tačno u 18 sati.

Ovo su svi detalji mjera i promjene koje očekuju građane danas od 18 sati:

1. KRAĆE RADNO VRIJEME
Skraćenje radnog vremena do 18:00 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima – tačno tako glasi nova mjera koja na snagu stupa danas, prenosi Informer.

Iako je najprije donošenjem ove odluke ostalo nepoznato na koje se sve djelatnosti, pored ugostitelja, odnose ove promjene objavom u Službenom glasniku rješene su sve nedoumice.

Istom uredbom izmijenjen je i član prethodne, koja se odnosila na zabranu rada svega pomenutog, ali i prodavnica i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, od 21 do 5 sati. Pomenuti član je izmijenjen tako da su u njemu ostale samo prodavnice i drugi maloprodajni trgovinski objekati, što znači da oni mogu da rade do 21 sat, odnosno neće raditi od 21 do 05 sati, kako tačno piše u uredbi.

Iako je i ova mera delovala konfuzno, te imala i nedoumica oko pojedinih zanimanja i radnji, posebno u tržnim centrima, tokom jučerašnjeg dana je i to razriješeno.

– Dakle, sve radnje koje se ne nalaze u tržnim centrima, poput butika u Knez Mihailovoj ulici ili frizera, ali i mnogobrojnih zanatlija, moći će da rade kao i po prethodnoj odluci do 21 čas- razriješio je dilemu Darko Glavaš prvi čovjek Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima.

Izmijenjeno radno vrijeme
* Radno vrijeme do 18 sati važi za: restorane, kafiće, barove, klubove, kladionice i tržne centre. Takođe, za pozorišta i bioskope, odnosno ustanove kulture, važi režim rada do 18 časova, što znači da posljednja projekcija/predstava mora da se završi do tog vremena.

* Radno vrijeme do 21 sat važi za: prodavnice prehrambene robe i kioske, frizere, butke, kao i druge zanatske radnje koje se ne nalaze u tržnim centrima. Ovo se takođe odnosi i na banke, pošte i teretane.

* Neograničeno radno vrijeme: apoteke, benzinske satnice za prodaju goriva i ugostiteljski i drugi objekti koji vrše dostavu hrane mogu da rade 24 časa.

2. OBAVEZNA ZAŠTITA
Obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gdje se ne mogu izbjeći međuljudski kontakti – takođe je mjera.

Dakle, ukoliko čekate u redu (pošti, banci, prodavnici), nalazite se u pješačkoj zoni ili bilo kom drugom mjestu gdje je nemoguće održati socijalnu distancu od 1,5 metar maska je obavezna.

Takođe, u kafićima i restoranima lice bez maske može da bude jedino dok je za stolom, a u svim drugim okolnostima maska je obavezna – dok ulazite, izlazite, idete do toaleta…

3. ZABRANA OKUPLJANjA VIŠE OD 5 OSOBA
Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mjere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta minimum četiri metra kvadratnih po osobi.

Ova mjera stupila je na snagu 6. novembra, te i dalje važi, a o njoj je tada govorila i dr Darija Kisić Tepavčević.

– Zabrana se odnosi na okupljanje na javnim manifestacijama, što se odnosi na proslave, kongrese i seminare. Misli se na organizovana okupljanja. Ne odnosi se na školsku i radnu sredinu – naglasila je tada ona.

Ovim se dakle zabranjuje svako organizovano okupljanje, što se najpre misli na proslave i privatne žurke, ali i na svako drugo prisustvo više od pet osoba.

4. RAD OD KUĆE
Iako se ranije o ovome malo govorilo, jedna od novih mera je omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekao je danas, komentarišući nove mere da su dva razloga u ovom slučaju presudna.

– Među mjerama je da se omogući rad od kuće i to iz dva razloga da ljudi ne prave kontakte i da rasterete gradski prevoz – rekao je on.

5. POJAČANA KONTROLA U PREVOZU
Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila – tačno tako glasi još jedna nova mjera.

Kako je gradski prevoz jedno od glavnih mjesta prenošenja virusa nadležni su stalno, pored nošenja maske, apelovali i na kontrolu sprovođenja ove mjere.

Sada će i gradski prevoz pretrpiti izmjene jer će broj putnika biti ograničen, te će morati da se obezbjede i dodatna vozila kako se ne bi stvarale gužve.

6. I OSTALE MJERE POD DODATNOM KONTROLOM
Pored gradskog prevoza, kontrola će biti pojačana i u slučaju kućne izolacije, kućnog karantina odnosno samoizolacije, kao i svih ostalih protivepidemijskih mjera koje su na snazi.

Kućna izolacija se propisuje kao protivepidemijska mjera izdvajanja inficiranih osoba bez simptoma ili sa simptomima bolesti koja ne zahtijeva liječenje u bolnici.

Prema zakonu, karantin u kućnim uslovim nalaže infektolog ili drugi doktor medicine u skladu sa naredbom ministra, o čemu obavještava epidemiologa nadležnog instituta, zavoda za javno zdravlje ili druge nadležne zdravstvene ustanove.

Dužina trajanja karantina u kućnim uslovima određuje se u vremenu trajanja maksimalne inkubacije određene zarazne bolesti.

7. PROMJENE I U OBRAZOVNIM USTANOVAMA
Školska nastava mogla bi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, takođe u narednim danima mogla da pretrpi određene izmjene. Ono što je sigurno jeste da potpuno obustave neće biti, već će se nastava obavljati na daljinu odnosno onlajn, a ukoliko bude usvojena mjera o selektivnom prelasku na onlajn ona će biti oročena na 10 ili 15 dana.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!