STIŽE ČOVJEK OD KOJEG STREPE DODIK I VUČIĆ: Ko je novi državni sekretar SAD-a?

Svijet
STIŽE ČOVJEK OD KOJEG STREPE DODIK I VUČIĆ: Ko je novi državni sekretar SAD-a?
.

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden zvanično je imenovao prve članove vlade uoči januarskog preuzimanja predsjedavanja u Bijeloj kući. Među izabranima je Antony Blinken, budući državni sekretar, koji će na ovoj poziciji zamijeniti Mikea Pompea.

Oni koji dobro poznaju Blinkena, insistiraju na tome da je njegova posvećenost ljudskim pravima istinska i utemeljena na iskustvu. On je posinak Samuela Pisara, koji je preživio Auschwitz i Dachau i druge logore i koji je postao advokat, pisac i savjetnik Johna F. Kennedyja.

Blinken je, također, radio u Clintonovoj Bijeloj kući na intervencijama u Bosni i Kosovu.

screenshot-39

"On je neko u Obaminoj administraciji i Bidenovom timu ko zaista razumije ulogu koju promocija i zaštita ljudskih prava može imati kao prednost za američku politiku", rekao je Rob Berschinski, koji je zajedno s Blinkenom radio kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za demokratiju, ljudska prava i rad.

On je u kampanji za demokratskog kandidata za predsjednika SAD-a boravio u mesdžidu u Des Moinesu u Ajovi, gdje se, između ostalih, susreo i s Bošnjacima koji žive u Ajovi.

"Sjajan razgovor s čelnicima bosansko-američkih i muslimanskih američkih zajednica u Des Moinesu - i zadovoljan sam što sam čuo tako snažnu podršku Joeu Bidenu", napisao je Blinken 2. februara.

Kako piše "The Washington Post", zvaničnici i prijatelji kažu da su Blinkenove lekcije naučene radeći na Bosni u administraciji Clintona i bezbroj drugih pitanja nacionalne sigurnosti igraju značajnu ulogu u njegovim stavovima o tekućim problemima.

Izabrani predsjednik Joe Biden imenovat će bivšu predsjednicu američke centralne banke (FED) Janet Yellen za ministricu finansija u svojoj administraciji, objavili su u ponedjeljak "Wall Street Journal" i "New York Times" pozivajući se na izvore koji su dobro upućeni u takvu odluku.

Yellen (74) prva je žena koja je bila na čelu američke centralne banke, a također će biti i prva žena na čelu ministarstva finansija bude li nominirana i potvrđena u Senatu.

Istovremeno, bivši državni sekretar John Kerry, koji je 2015. potpisao Pariski klimatski sporazum u ime Sjedinjenih Država, iz kojeg se predsjednik Donald Trump povukao, bit će zadužen za klimu u novoj administraciji izabranog predsjednika Joea Bidena.

Dugogodišnji Bidenov senatski kolega, prijatelj i politički saveznik koji je stajao uz Bidena i u trenucima krize njegove kandidature, Kerry (74) će donijeti sa sobom utjecaj i veze koje je stekao kao vrhunski diplomata iz mandata predsjednika Baracka Obame.

Glavni arhitekt nuklearnog sporazuma s Iranom trebat će sve svoje političke vještine kako bi Sjedinjene Države povratile svoj uzdrmani kredibilitet kada se zemlja bude vraćala u Pariski sporazum, što se Biden obvezao da će učiniti već prvog dana preuzimanja dužnosti.

Uprkos svojim godinama, promatrači smatraju da Kerry, koji je i sam 2004. bio neuspješno u utrci za predsjednika, nije izgubio nimalo svog poleta kada je riječ o međunarodnim odnosima.

Prošle godine, Kerry je pokrenuo transstranačku koaliciju nazvanu "World War Zero", koja je uključila vodeće vojne dužnosnike, republikanca Arnolda Schwarzeneggera i poznate ličnosti, poput Leonarda DiCaprija and Emme Watson, ujedinivši ih u borbi za klimu.

Novi.ba/Slobodnabosna

Ne propustite