JOŠ JEDAN PRIMJER IZBORNE PREVARE: Šta se dešavalo u Živinicama i gdje se glasalo za Srebrenicu? 

Aktuelno
JOŠ JEDAN PRIMJER IZBORNE PREVARE: Šta se dešavalo u Živinicama i gdje se glasalo za Srebrenicu? 
Posmatrači sa biračkog mjesta u Živinicama prijavili su zloupotrebu tuđih dokumenata, krađu identiteta i druge malverzacije.

Posmatrači sa biračkog mjesta u Živinicama prijavili su zloupotrebu tuđih dokumenata, krađu identiteta i druge malverzacije.  Koalicija Zajedno za Srebrenicu traži da Centralna izborna komisija ispita prijave, a CIK - da se predsjednici biračkih mjesta izjasne o eventualnim nepravilnostima.

Milivoje Milosavljević posmatrač u Živinicama kaže da je u ovoj opštini, gdje se u odsustvu glasalo za Srebrenicu, počinjena teška izborna krađa i da je, navodno, od 331 upisanog birača glasalo 276 . Spreman je da o tome svjedoči i na sudu. Tvrdi da je bar polovina glasača glasala sa lažnim dokumentima.

- Desilo se da ljudi glasaju nekoliko puta, promijeni jaknu, promjeni kapu, a predsjednik Komisije kaže ne možete vi određivati kako ću ja da radim - tvrdi Milosavljević.

Slične malverzacije, dodaju posmatrači, desile su se i u Gradačcu, ali i na drugim glasačkim mjestima u odsustvu. U koaliciji "zajedno za Srebrenicu" sumnjaju da je najmanje 500 glasova u federaciji zloupotrebljeno, da su druga lica glasala sa lažnim dokumentima.

Glasovi, kojima se putem pošte i u odsustvu nadaju Alija Tabaković i probošnjačka koalicija ne mogu promijeniti pobjednika izbora. Ipak, treba istrajati na regularnosti, kaže načelnik Mladen Grujičić.

- Mi očekujemo da će cirkus prestati, ali ono što ostaje jeste da se istraži u Federaciji - istakao je Grujičić.

Radomir Pavlović iz koalicije "Zajedno za Srebrenicu" smatra da bez obzira na sve, Grujičić je, kako kaže, nedostižan.

S druge strane probošnjačka koalicija, koju predvodi Alija Tabaković sumnja u regularnost izbora na redovnim glasačkim mjestima gdje je Grujičić ubjeljivo pobijedio.

Tu se regularnost ne može dovesti u pitanje, tvrdi Admir Hasanović, predsjednik biračkog mjesta Skelani.

- Mogu da potvrdim da nijedno lice nije glasalo sa nevažećim dokumentom ili u tuđe ime - kaže Hasanović,piše RTRS

Momčilo Cvjetinović iz Koalicije "Zajedno za Srebrenicu" smatra da je u pitanju pritisak bošnjačke strane, kako bi se skrenula pažnja sa federacije.

Da je situacija čista, a matematika jasno ukazuje da je Mladen Grujičić novi - stari načelnik Srebenice, potvrdio je u izjavi za federalne medije i nosilac Probošnjačke liste "Moja adresa Srebrenica" Hamdija Fejzić.

Ne propustite