KO JE USTVARI BIO MUSTAFA NADAREVIĆ: Ove stvari o njemu niko nije znao

Aktuelno
KO JE USTVARI BIO MUSTAFA NADAREVIĆ: Ove stvari o njemu niko nije znao
.

Musatafa Nadarević poznati bh. glumac preminuo je nakon duge borbe sa teškom bolešću u 77. godini.

Na našim prostorima je poznati i izvrsni bosanski glumac Mustafa Nadarević, najpoznatiji po liku Izeta Fazlinovića, iz hit serije „Lud, zbunjen, normalan, ali je ovaj glumački bard u svojoj bogatoj dosadašnjoj karijeri ostvario preko 150 pozorišnih i preko 60 filmskih uloga, te i veliki broj uloga u TV serijama.

Mustafa Nadarević – biografija

Poznati glumac Mustafa Nadarević je rođen u Bosni i Hercegovini, 2. maja 1943. godine, u Banja Luci, od oca Mehmeda i majke Asje Nadarević, a koji se zbog protivljenja njihovih porodica, ali i zbog Mehmedove prevelike ljubomore, ipak za malo nikada nisu vjenčali.

Naime, Mustafin otac Mehmed Nadarević se nije pojavio na zakazanom vjenčanju, već se napio i ostavio Asju pred oltarom, prije svega jer je bio pretjerano ljubomoran, ali kada je saznao i da je njegova najveća ljubav već bila u drugom stanju, on je ipak sa njom iz velike ljubavi i oženio te su se oni potom i preselili u Bosanski Novi , a Mustafa je ime dobio upravo po ocu svoje majke, Mustafi Memiću koji je preminuo 1941. godine.

Na žalost, kada je Mustafa Nadarević imao samo tri godine, njegov otac Mehmed je i preminuo, 1946. godine, te je on zbog nemogućnosti svoje majke Asje da ga tada sa samo 22 godine sama izdržava, otišao kod očevih roditelja u Zagreb, gdje se Mustafa počeo školovati i upisao i završio prvi razred osnovne škole, a majka Asja je ostala da traži zaposlenje u Bosanskom Novom.
 
Kada je Mustafina majka Asja uspjela da se zaposli i da „stane na svoje noge“, ona je svog sina opet dovela u tadašnji Bosanski Novi, gdje je on završio osnovnu školu, a kako su mu se tada i nana i dedo iz Zagreba preselili u Rijeku, Mustafa je u tom gradu završio i srednju školu, Gimnaziju, a kada je već i počeo da pokazuje izvanredan glumački talenat, te donio odluku da upiše glumu u Zagrebu na Akademiji umjetnosti.

Svoju veliku želju da postane glumac, Mustafa Nadarević je ostvario nakon što je upisao i završio Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, u gradu u kome je kasnije i proveo najveći dio svoga života.

Poznati glumac Mustafa Nadarević se ženio tri puta, najprije sa suprugom Jasnom, sa kojom je dobio kkćerku Nađu, te se kada je njihova kćerka imala osam godina par razveo, da bi se Mustafa ponovo oženio Snežanom, sa kojom ima sina Ašu i kćerku Nanu, Ali od koje se takođe razveo.

Poznati glumac se po treći put oženio sa scenografm i kostimografom Slavicom Radović, koja je bila porijeklom iz Slovenije, te su oni živjeli na relaciji Zagreb – Ljubljana, a Slavica je od Mustafe bila mlađa čitave dvije decenije, ali je njihov brak postajao punih petnaest godina, dok na žalost te 2012. godine Slavica nije preminula od posljedica karcinoma dojke.

Glumačka karijera veličanstvenog i jedinstvenog Mustafe Nadarevića
 
Veoma je zanimljiva i mnogima manje poznata činjenica da je Mustafa Nadarević svoju prvu ulogu imao još u osnovnoj školi, na školskoj priredbi, a kada je glumio ni manje ni više nego „Crvenkapu“, jer je tada u prvom razredu, imao malo dužu kosu i piskav glas, te je učiteljica smatrala da je upravo Mustafa pored svih djevojčica u razredu, idealan da bude „Crvenkapica“.

Dok je poznati glumac pohađao Gimnaziju u Rijeci, bio je i aktivni član amaterskog pozorišta „Viktor Car Ermin“, pa je nakon što je shvatio da ima veliki talenat upisao i Akademiju drame u Zagrebu, gdje je kako sam priznaje izbjegavao da puno radi, te se uvijek vešto izvlačio na svoj vrli talenat.

Mustafa Nadarević je svoju karijeru glumca u pozorištu, započeo najprije u tada „Zagrebačkom kazalištu mladih“, a potom je 1969. godine postao član „Hrvatskog narodnog kazališta“ u istom gradu.

U svom matičnom pozorištu u Zagrebu, kao član odsijeka drame, Mustafa Nadarević je odigrao i svoje najpoznatije predstave – „Dundo Maroje“; „Hrvakinja“; „Ostavka“; „Gospoda Glembajevi“ i „Lorenzzaco“, te je glumio i Figara; Sirana i druge glavne likove u veoma poznatim pozorišnim adaptacijama velikih književnih djela.

Svoju prvu filmsku ulogu, Mustafa Nadarević je ostvario 1968. godine u filmu „Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvaka“, da bi potom nakon nekoliko epizodnih uloga, bio veoma zapažen u kultnom filmu Emira Kusturice iz 1985. godine, „Otac na službenom putu“.

Mustafa je nastavio da niže značajne i veoma upečatljive filmske role, te je već 1987. godine igrao u filmu Gorana Markovića „Već viđeno“, kao i date 1988. godine u filmu Antuna Vrdoljaka „Glembajevi“, te i u filmovima „Kuduz“; „Gluvi barut“; „Gori vatra“; „Puška za uspavljivanje“; „Ničija zemlja“; „Nafaka“; „Praznik u Sarajevu“, i mnogi drugi filmovi, kojih je kako je ranije i navedeno u dosadašnjoj karijeri snimio preko šezdeset.

U TV serijama, kojih je snimio nebrojeno mnogo od početka svoje karijere, ipak je najpoznatiji Mustafa Nadarević postao i ostao kada se 2007. godine ostvario u ulozi Izeta Fazlinovića u hit komediji sa dodacima drame „Lud, zbunjen, normalan“, u kojoj je igrao devet godina, a sve do 2016. godine.

Kako je u njegovoj dosadašnjoj biografiji malo onoga u čemu se poznati glumac nije ostvario, on je preuzeo i ulogu režisera, te je svoj prvi projekat Mustafa Nadarević kao režiser snimio pak date 1992. godine, a to je bila predstava „Let iznad kukavičjeg gnezda“, te su usledile i dalje predstave „Balkanski špijun“ po delu Dušana Kovačevića; „Zabune“ po delu Alana Ejkborna i hit predstavu „Hasanaginica“, koje su igrane u Narodnom kazalištu u Zagrebu, kao i u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Među brojnim nagradama koje je za svoju glumačku i režisersku karijeru do sada dobio Mustafa Nadarević, posebno su značajne – trostruka „Zlatna arena“ na Filmskom festivalu u Puli; „Zlatna klapa“, koju je takođe glumac osvojio tri puta; „Grand prix“ ma Filmskom festivalu u Moskvi; te i „Sterijina nagrada“; „Nagrada grada Zagreba“; „Zlatni lovor vijenac“ koji je dobio četri puta i mnoge druge značajne nagrade i priznanja.

Privatni život Mustafe Nadarevića
 
Kako je naprijed navedeno, glumac Mustafa Nadarević se ženio tri puta, sa Jasnom, Snežanom i Slavicom, a iz prva dva braka ima troje djece – kćerku Nađu, koju je dobio iz prvog braka, i koja se nakon razvoda sa samo osam godina sa majkom Jasnom odselila u Ameriku, gdje je pak odrastala i danas je postala veoma poznat i priznat historičar umjetnosti; kćerku Nanu i sina Ašu je vrsni bard pak dobio iz braka sa drugom ženom Snežanom, i oni oboje žive i rade danas u Zagrebu.

Mustafina najveća ljubav je bila njegova treća supruga Slavica radović, sa kojom nije imao djece, ali je bio preko 15 godina u braku, te se na žalost Slavica razboljela, te i nakon deset godina duge borbe sa karcinomom dojke, preminula u junu 2012. godine, od komplikacija metastaza na jetru.

Mustafa Nadarević važi za čovjeka koji rijetko daje intervjue i nerado govori o svom i glumačkom i privatnom životu, jer kako je sam jednom prilikom izjavio „ne voli da čita besmislice koje je on sam izjavljivao“, a inače je poznat kao veoma skroman ali vrlo pametan i prosvećen čovjek, te je jedna emisija koju je sa njim uradila poznata Tanja Peternek Aleksić, bila omaž i njegovom radu, ali i svojevrsan izvor mudrosti čovjeka koji je prošao mnogo i uradio mnogo u svom životu, a pak uspio da ostane običan i prizeman kao i svako drugi.

Ime i Prezime: Mustafa Nadarević

Datum i mjesto rođenja: 2. maj 1943. godine, Banja Luka, Bosna i Hercegovina

Zanimanje: Tv, pozorični i filmski glumac; režiser

Izvor:Hayat.ba

Ne propustite