Po ovim ulogama ćemo pamtiti Mustafu Nadarevića (VIDEO)

Objavljeno:22.11.2020 - 17:20
A A A Times Arial

Mustafa Nadarević poznati bosanskohercegovački glumac preminuo je nakon duge borbe sa teškom bolešću u 77. godini.

Vijest o njegovoj smrti potvrdio je glumac Moamer Kasumović za portal Radiosarajevo.ba.

Dijagnostifikovan mu je bio karcinom pluća, nedavno je otpušten iz bolnice i bio je u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji nije izlazio iz kuće zbog epidemiološke situacije.

Nadarević je bio poznat širom Balkana po ulozi Izeta Fazlinovića u seriji Lud, zbunjen, normalan. Za kratko vrijeme osvojio je srca ulogom karikaturalnog deda, još uvijek nostalgičnim za doba Jugoslavije. Gledaoci ispred malih ekrana mora da su uvidjeli mnoge sličnosti sa stvarnim dedama, ali i energiju glumca koji je već zagazio u sedmu deceniju.

Nažalost, Mustafa se borio s okrutnom bolešću koji mu je dijagnoziran pre par godina, ali javnost je tek saznala za bolest prošle godine. Uprkos borbi, glumac nije odustao od posla, te je i dalje bio aktivan na pozorišnim daskama, odakle je i počeo.

A prije uloge Izeta Fazlinovića, za koju možemo reći da ga je na neki način proslavila među širom populacijom, Mustafa Naderević je iza sebe imao već niz velikih uloga, te nagrada.

Ispostavlja se da se ipak samo novije pamte, pa i one nastale u podmaklom dobu. Svoju prvu ulogu je dobio u prvom razredu osnovne škole, kada je na školskoj priredbi glumio Crvenkapicu. Učiteljica ga je za tu ulogu izabrala jer je imao dužu kosu i piskutav glas, pa je ličio na djevojčicu.

Kada je krenuo u riječku Gimnaziju postao je član amaterskog pozorišta Viktor Car Emin, pa se ljubav prema glumi pretvorila u poziv. Upisao je Akademiju dramskih umetnosti u Zagrebu.

Velike uloge je dobio u Zagrebačkom pozorištu – Bogdan u „Hvarkinji“, Pomet u „Dundi Maroju“, Miletić u „Ostavci“, Leon u „Gospodi Glembajevima“ . Njegov talenat ubrzo su prepoznali strani režiseri pa je dobio glavnu ulogu u predstavi „Lorenzacco“. Osim toga glumio je Sirana, Figara i M.P. Marfija u velikim predstavama.

Filmsku karijeru započinje tek početkom osamdesetih godina u sporednim ulogama. U filmu Otac na službenom putu Emira Kusturice iz 1985. godine istakao se ulogom Zijaha.

Zatim su usledili filmovi Već viđeno Gorana Markovića iz 1987. godine, Glembajevi Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine, pa Kuduz, Gluvi barut, Praznik u Sarajevu, Puška za uspavljivanje, Ničija zemlja, Gori vatra, Nafaka i mnogi drugi.

Oprobao se i kao pozorišni reditelj 1992. sa predstavom Let iznad kukavičjeg gnezda. Predstave Balkanski špijun i Hasanaginica su postale hit, te se igrale u Narodnom pozorištu u Zagrebu i u Sarajevu.

Među brojnim nagradama koje je dobio u svojoj dugogodišnjoj karijeri, najznačajnije su trostruka Zlatna arena na Filmskom festivalu u Puli, „Zlatna klapa“, „Grand prix“ na Filmskom festivalu u Moskvi, „Sterijina nagrada“ i „Zlatni lovorov vijenac“ koji je dobio četiri puta.

Mustafa Nadarević je svojim ulogama ostavio dubok trag u kinematografiji Bosne i Hercegovine, osim najpoznatije televizijske, njegove filmske uloge su prošarane poetikom nostalgije, uspomena, nekih toplih ljudskih tragedija i humorom.

 

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!