AFERA RESPIRATORI: Solak tokom suspenzije “zaradio” 20.000 KM!?

Objavljeno:22.11.2020 - 14:27
A A A Times Arial

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), preventivno se privremeno suspendira s dužnosti do okončanja aktivnosti pokrenutih u vezi s procesom javnih nabavki. Navedeno je to u rješenju Vlade FBiH od 11. maja ove godine. 

873x400-8

Šta kaže Zakon

Međutim, u rješenju je tada navedeno da će Solak, ključni akter afere „Respiratori“, koja se odnosi na nabavku 100 uređaja iz Kine za BiH, primati redovnu plaću. Tako je i danas, jer je rješenje i dalje na snazi.

Ova informacija potvrđena je za „Avaz“ iz FUCZ-a. Tvrde da izmjena u rješenju nema. Pojašnjeno nam je da, prema Zakonu o državnoj službi, član 59., Solak ima pravo na punu plaću. 

U prijevodu, osumnjičeni Solak je za sve ovo vrijeme dok se raspetljava afera (skoro sedam mjeseci), zbog koje se povukao iz javnosti, „zaradio“ tokom suspenzije skoro 20.000 KM. Naime, plaća direktorima federalnih uprava tokom ove, ali i proteklih godina je, bez toplog obroka, doprinosa, minulog rada i ostalih naknada, iznosila više od 2.000 KM. Sa svim naknadama taj iznos se kreće i do 2.500, odnosno 2.800 KM.

Kako nam je nezvanično rečeno, Solak je primao plaću višu od 2.500 KM, a za direktora FUCZ-a je imenovan 2014. godine. Jedino ne prima naknadu za prijevoz i topli obrok. I dok Tužilaštvo vodi istragu, skupocjeni respiratori, koje je Solak, uz pomoć vlasnika „Srebrene maline“ Fikreta Hodžića, nabavio za potrebe medicinskih ustanova u Federaciji, kako je utvrđeno, imaju sistemski kvar. Ranije je Tužilaštvo, prema ocjenama medicinskih vještaka, utvrdilo da su respiratori beskorisni, a sada su još i neispravni. Još nikada nisu podijeljeni jer je obustavljena njihova verifikacija.

Tvrdnje stručnjaka

Sada se nasilu, očito kako bi se kriminal prikrio, pokušavaju proglasiti ispravnima, što je opasno i zabrinjavajuće. No, u cijeloj priči je nejasna i uloga firme iz Beograda koja je pristala besplatno instalirati uređaje iako sarajevski „Verlab“ tvrdi da bi mogli, ukoliko bi se spojili na pacijenta, ugroziti njegovo zdravlje.

Tako ključni akteri afere, koja mjesecima potresa bh. javnost u vrijeme pandemije i sve većeg broja umrlih osoba, uživaju u privilegijama. Za sada niko za nabavku uređaja bez ikakvog pokrića nije odgovarao.

Tražio 1.870 KM

Administrativna komisija Vlade odbila je prije dva mjeseca zahtjev Solaka koji je tražio novčanu naknadu zbog povrede nakon pada s motocikla. Naime, Solak je zahtijevao pomoć iz budžeta koja nema karakter plaće za povredu koju je zadobio nakon pada s motocikla u aprilu ove godine. Radi se o 1.870 KM.

Novi.ba/Avaz

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!