Ko je bila JEDINA ŽENA koja je plakala kad je potpisan Dayton?

Objavljeno:21.11.2020 - 20:20
A A A Times Arial

Poznata bosanskohercegovačka novinarka Envera Selimović prisjetila se danas kako je bilo u Daytonu, u SAD-u, prije tačno 25 godina.

Za one koji ne znaju, 21. novembra te 1995. u Daytonu je parafiran akt koji je donio mir u Bosnu i Hercegovinu, ali i Ustav. Dokument danas poznajemo kao Dejtonski mirovni sporazum, i, iako nam jeste donio mir, donio je nepravičan mir.

Naša kolegica, ugledna Envera Selimović još tada je pretpostavljala kako će budućnost izgledati zbog ovog sporazuma:

"Nakon skoro mjesec dana nespavanja, u završnici, u Daytonu sam vjerujem bila jedina koja je plakala kada je potpisan Sporazum. I nisam prestajala plakati iako se trebalo javiti u program RTV BiH.

Konačno da dokusure moju zemlju, rekla sam Royu Gutmanu i kolegama s kojima sam pratila potpisivanje", napisala je ona.

Inače, Envera Selimović, jedina je uz Sanju Pucak i Mirjanu Rakić (HINA i HRT) u Daytonu bila s 'naših prostora'.

"Većina se još tada složila da je dejtonska 'košulja' ako ne luđačka, a ono loše skrojena, bolje rečeno sklepana.

Zato već 25 godina čestitim ljudima skoro da nije bilo života, ali Bosna i Hercegovina živi uprkos i unatoč 'vanjskim i unutrašnjim neprijateljima'. Sve više je dobrih, hrabrih, plemenitih koji dižu glavu. Nadati se da je ovo tek zagrijavanje i da će košulja biti prekrojena rukama umnih i čestitih profesionalaca da svima bude 'potaman'...", napisala je kolegica Selimović.

(Radio Sarajevo)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!