Kon upozorava: Imat ćemo 50 mrtvih dnevno

Aktuelno
Kon upozorava: Imat ćemo 50 mrtvih dnevno
.

Epidemiolog Predrag Kon je, gostujući u Jutarnjem programu na TV Pink, izrazio je zabrinutost zbog trenutne situacije sa korona virusom.

- Predlog za ograničenje rada objekata do 17 sati je jedan od 9 poslatih, vrlo i jasno je rečeno sa strane medicinskog Krizbog štaba da se ne može ostati bez pojačanja. Najznačajnija je mera da se ograniči rad do 17 sati. Mjere koje već postoju je neophodno poštovati i kontrolisati, maske na zatvorenom  i otvorenom gde se ne mogu sprečiti kontakti, prevoz, mora se voditi računa i o kapacitetu samog prevoza. Temeljno je napisano koje su to usanove. Zabrana ograničenja javnih okupljanja da se to precizira, postoje izdvojeni, zatvoreni prostori, firme, to se ne odnosi na škole i obrazovne ustanove - kazao je Kon.

Kako je kazao, skoro do sredine oktobra situacija je bila solidna, ali tada počinje naglo povećanje broja obolelih, posebno u Beogradu.

- Brzina uspona ukazuje na to da mjere nisu adekvatno poštovane, pa je taj potencijal došao do izražaja. Imali smo priliku da vidimo taj potencijal, isto se dešavalo u Evropi, do tada su uspješno sprovedene mjere, mogli smo da shvatimo da ko nas taj treći talas ide. Trudili smo se da upozoravamo. Bilo je kašnjenja sa uvođenjem restriktivnih mjera a koje će sada biti pojačane, sve je dovelo do naglog širenja zaraze. Ne bih da prognoziram, ali sam vrlo sklon uvjerenju dr Ivanuše da ćemo imati i do 50 mrtvih dnevno, a čak je moguće da taj broj bude i veći - kaže dr Kon.

- Mjere koje smo predložili juče iz medicinskog dijela oročene su na dvije nedelje. Poslije svake dvije nedelje moraju se ponovo analizirati - rekao je Kon.

On je dodao i da će se rezultati mjera, koje su donete u utorak, vidjeti tek pred kraj sljedeće nedelje.

- Imamo sada dodatni rizik koji se odnosi na okupljanje vernika prilikom ispraćaja patrijarha Irineja. To je veliki rizik za zaražavanje i zamolio bih građane da što više vode računa o distanci i nošenju maski i da naprave razmak - rekao je Kon.

Kada je reč o obeležavanju slava, Kon je podsetio na ranije saopštenje SPC-a u kojem se vernici pozivaju da slave slavu, ali u okviru domaćinstva.

Kon je ocenio i da je bilo malo kašnjenja u uvođenju restriktivnijih mjera koje su sada na snazi, ali i primijetio da se ranije donijete mjere nisu dovoljno poštovale.

- Mi se približavamo brojki od 6.000 hospitalizovanih. Nema više odstupanja, mere moraju da se poštuju. Potrebno je vreme da se smanji transmisija, pa onda i da počne pražnjenje bolnica. I to će se dogoditi. efekte ćemo vidjeti u narednim nedeljama -  rekao je Kon.

On je rekao da je virus iz porodica došao i u škole, te da je predloženo i da se pređe na onlajn nastavu, posebno za srednje škole u periodu od nedelju dana.

- To znači spajanje dvije nedelje, jer oni inače nedelju dana idu onlajn. Međutim, i to sve ne mora da da rezultate zato što je virus opšte prisutan i mi smo sada u mnogo težoj situaciji da ovo suzbijemo nego što smo bili ranije - rekao je doktor Kon.

(Telegraf.rs)

 

Ne propustite