Nemojte se liječiti kod kuće, nećete uspjeti

Objavljeno:21.11.2020 - 13:16
A A A Times Arial

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović rekao je danas da klinika svako jutro dočeka sa prekobrojnim pacijentima koji se smeštaju na privremene krevete dok se ne nađe smještaj u ostalim kovid kapacitetima i još jednom apelovao na sve da se ne liječe kod kuće.

- Najveći problem su pacijenti koji bukvalno sa vrata moraju na intenzivnu negu. Opet nam raste procenat onih koji se sami leče kod kuće, koji misle da ovo može da prođe samo od sebe, bez saveta lekara ili sa minimalnom pomoći lekara. Završava se na tome da se postavi dijagnoza, ali onda da bi izbegli hospitalizaciju, više se ne jave. Takvi nam se pacijenti javljaju nakon pet, sedam ili 10 dana kućnog lečenja i dolaze sa ekstremno teškim kliničkim slikama i bukvalno sa vrata idu u jedinice intenzivne nege i oni su najugroženiji – istakao je dr Stevanović.

Potom je još jednom je uputio apel: "nemojte pokušavati da ovu bolest liječite sami kod kuće, ona jednostavno ne može da prođe sama od sebe".

On je upozorio da je sve veći broj hospitalizovanih pacijenata, pogotovo onih koji imaju tešku kliničku sliku.

- Broj pozitivnih se povećava iz dana u dan, broj hospitalizovanih se povećava iz dana u dan. Potpuno je jasno da sa ovakvim povećanjem broja pozitivnih, odnosno obolelih raste i broj osoba sa teškom kliničkom slikom. U ovom trenutku najveći broj onih koji se primaju na lečenje su iz radno aktivne populacije koja se najviše kreće i najviše je u kontaktu – rekao je dr Stevanović i dodao da je procenat onih koji imaju najteže kliničke slike u najstarijoj populaciji.

Novi.ba/Blic.rs

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!