Kineski naučnici tvrde da je pandemija virusa korona počela u Italiji

Aktuelno
Kineski naučnici tvrde da je pandemija virusa korona počela u Italiji
.

Nova kineska studija o skrivenom ranom širenju koronavirusa u Italiji baca sumnju na čvrsto utemeljenu pretpostavku da je Kina rodno mjesto ovog virusa.

Zvaničnici u Pekingu forsiraju novo istraživanje koje sugerira da se zaraza možda širila u Evropi već u septembru, što je tri mjeseca prije nego što je potvrđeno da se širi u, što se dugo pretpostavljalo, epicentru u kineskom gradu Wuhan.

Kina je prethodno također navela Španiju kao porijeklo pandemije, kao i američku vojsku, tvrdeći da je virus donijela u Wuhan u oktobru prošle godine tokom Svjetskih vojnih igara.

Kineski državni mediji sada snažno forsiraju ideju da nova studija kineskog Nacionalnog instituta za rak dokazuje da je zaraza vjerojatno započela u Italiji, a ne u Kini.

"Ovo još jednom pokazuje da je traženje izvora virusa složeno pitanje koje treba prepustiti naučnicima. To je proces u razvoju koji može uključiti više zemalja", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priznala je da je moguće da je virus "tiho cirkulirao negdje drugdje" prije nego što je otkriven u Wuhanu.

Međutim, mnogi su naučnici skeptični prema nalazima talijanske studije, a drugi primjećuju da ona ne isključuje da je koronavirus porijeklom iz Kine.

"Znamo da je Kina kasno počela izvještavati o izbijanju pandemije, tako da se ne zna kada je tamo počelo, a Kina ima vrlo jake komercijalne veze sa sjevernom Italijom", rekao je Giovanni Apolone iz milanskog Nacionalnog instituta za rak.

(klix.ba)

Ne propustite