Rijedak simptom koji prijavljuje sve više građana, a znak je da je infekcija otišla na pluća

Objavljeno:20.11.2020 - 17:27
A A A Times Arial

Foto: Pixabay

Osim toga što utiče na živote miliona ljudi, korona virus SARS-CoV-2 svojim dugim i sve širim spektrom simptoma i dalje ugrožava fizičko zdravlje.

Iako već odavno upoznati sa najčešćim i klasičnim simptomima, nedavna studija je utvrila da kovid takođe može uticati na mišićno-skelentni sistem ljudskog tijela, ali jedan čudan simptom se definitivno izdvojio.

Bol u leđima je jedan od čestih simptoma kovida što su nam potvrdili u jednoj beogradskoj kovid ambulanti.

- Ne biste vjerovali koliko ljudi dolazi sa bolom u leđima, ali to je i normalno ako je bolest otišla na pluća, ne samo kada je kovid u pitanju nego inače - rekla nam je dežurna doktorica.

Kada je infekcija već duboko u plućima, upala pluća se često može manifestovati kao bol u sredini leđa koji je ili lokalizovan, ili se širi, a obično nastaje pri udisaju. To je onda vjerovatno pneumonija, a ne istegnut mišić.

Ujedno ako je taj bol povezan sa povišenom temperaturom, otežanim disanjem i upornim kašljem, odlazak kod ljekara je neophodan!

Osim bola u leđima, istovremeno se javlja i mijalgija ili bol u mišićima koji je identifikovan kao najvjerovatniji simptom kovida javljajući se zajedno sa upalom grla, glavoboljom i jezom.

(telegraf.rs)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!